Prepolovljen plasman robe na KiM, sabiraju se posledice

Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima Cefte u Prištini 20. i 21. novembra, ali ni na ministarskom sastanku u okviru nedelje te organizacije. To je reakcija na meru Prištine o oporezivanju robe iz centralne Srbije i BiH, od deset odsto. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić toj odluci dodaje i ocenu da je ovo najveća kriza od početka primene Cefta sporazuma.

Za osam dana, koliko je na snazi prištinska taksa, plasman robe iz centralne Srbije i BiH je prepolovljen. Povećanja cena još nema, jer ima zaliha robe. Sabiraju se posledice.

“To povećanje cena od deset odsto na tzv. porez od deset odsto u ukupnoj masi neće biti deset odsto jer se onda povećava PDV, troškovi transporta, troškovi fitosanitarnih pregleda, povećavaju se i drugi troškovi. Tih deset odsto na tržištu može da dovede do značajnog povećanja cena”, napominje Nenad Rikalo, kosovski ministar poljoprivrede u ostavci.

Na sve ovo Vlada Srbije ne može da odgovori kontramerama. Može bojkotom za sada sastanaka u Cefti.

“To je očekivana reakcija, ako se neko ne pridržava onoga što je potpisao i na šta se obavezao onda imate političku reakciju. S druge strane, moraju neke stvare da se vrate tamo gde su bile, na ono što ste preuzeli kao obavezu, jer u suprotnom niti ste pouzdani niti možete da poručite svojim biznismenima i svojoj privredi da mogu da računaju na stabilno poslovanje”, ukazuje predsednik PKS Marko Čadež.

Iako mnogi tvrde da je prištinska odluka politička, realne su ekonomske posledice – najviše će trpeti meštani Kosmeta.

“Ovo jeste trgovinski rat, to nije sporno. Ovo je korišćenje kapaciteta, koji je ograničen, ali ipak postoji da se kroz trgovinu utiče, da se izdejstvuju neke političke odluke. Jedini izlaz iz ove situacije je da se takse vrate tamo gde su bile, da se svi vratimo u okvire Cefta sporazuma”, ističe Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

To očekuje i Amerika.

“Stav SAD je jasan: uvozne takse predstavljaju kršenje sporazuma Cefte i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona. Ne treba skretati pažnju sa dijaloga”, poručuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Osim skretanja sa pregovora, mera Prištine tumači se kao još jedna borba Tačija i Haradinaja. Prvi je navodno protiv takse, drugi je za. Pominju se i interesni lobiji čija je želja da eliminišu konkurenciju.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još