• Početna>
  • Vesti>

Porodica Jovanović iz Prekovca dobila mašinu za graviranje drveta

Porodici Ivana i Dragane Jovanović iz Prekovca, mahala Zabeljci u novobrdskoj opštini, uručena je danas mašina CNC za obradu i graviranje drveta. Zahvaljujući ovakvoj, savremenoj mašini, porodica Jovanović će moći da registruje  zanatsku radionicu i na taj način sebi obezbediti posao i redovne mesečne prihode.

“Do sada smo ikone i predmete koje smo radili uz pomoć mašina koje posedujemo, radili ručno. Mašine su samo za sečenje drveta. Uz pomoć ove nove, posao će nam biti veoma olakšan i moći ćemo da povećamo proizvodnju. Na novoj CNC mašini se putem računara aktiviraju posebni programi i sve je brže i jednostavnije. Registrovaćemo svoju radionicu za izradu i graviranje različitih predmeta, pre svega ikona i drugih verskih predmeta od drveta. To je bio naš plan kada smo konkurisali za ovaj projekat, jer smo znali  da je to i naša obaveza”, kaže Jovanović za “RTV Puls”.

Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović podseća da se opština u saradnji sa švajcarskom organizacijom Helvetas, uz učešće dobitnika projekta, trudi da pomogne porodicama u poslu kojim se bave.

“Mašina će im pomoći da brže rade i lakše dođu do posla koji će im obezbediti egzistenciju, što je jedan od najvažnijih preduslova za opstanak i ostanak na Kosovu,” kaže Ivanović.

Predsednik lokalne grupe za delovanje u novobrdskoj opštini Sami Vlasaliu, koji je sa gradonačelnikom Ivanovićem uručio mašinu Jovanovićima, rekao je za Puls da se mašina CNC proizvodi u srpskoj firmi u Kamenici, a cena joj je 3.200 evra.

“Po 1.350 evra dali su Helvetas i opština, a porodica Jovanović učestvovala je sa 500 evra. Sada Jovanovići mogu da osavremene način rada i ostvare veću zaradu”, kaže Vlasaliu.

Opština Novo Brdo jedna je najsiromašnijih opština na Kosovu, u kojoj je velika nezaposlenost. Stanovništvu je svaki vid pomoći dragocen, da bi mogli da obezbede egzistenciju za sebe i svoje porodice.

 

Izvor: RTV Puls

 

 

Comments

Pročitaj još