• Početna>
  • Vesti>

Laplje Selo: Otvoren centar za hipertenziju, prevenciju inferkta i šloga

U okviru Kliničko bolničkog centra Priština – Gračanica, danas je pri Internoj klinici u Lapljem Selu, otvoren centar  za  hipertenziju, prevenciju inferkta i šloga  (HISPA).

Centar je otvorio predsednik  udruženja “HISPA”  i predesednik  svetskog Udruženja za vaskularno zdravlje, Nebojša Tasić, koji je istakao da je “oduševljen entuzijazmom i radom lekara zaposlenih u KBC Priština, koji rade u nimalo lakim uslovima”.

“Otvaranje ovog centra osavremeniće u velikoj meri pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu na ovim prostorima“, istakao je profesor Tasić, koji je izneo i podatak da svaki drugi stanovnik  Srbije i regiona umire od posledica infarkta i šloga i da je to praktično “savremena epidemija kojoj se mora stati na put”.

Udruženje „HISPA“ je udruženje lekara i medicinskih sestara  formirano pre 5 godina, sa  veoma jasnim ciljem  sprečavanja i odlaganja  infarkta ili šloga i  očuvanja zdravlja stanovništva.

Udruženje „HISPA“ je međunarodno Udruženje,  koje je u proteklom periodu okupilo više od 70 centara u 7 zemalja . Udruženje okuplja  multidisciplinarni tim najboljih stručnjaka iz  oblasti, ne samo kardiovaskularnih bolesti , već i endokrinologa, nefrologa, psihijatara, psihologa, nutricionista , kliničkih farmakologa, profesora fizičke aktivnosti, sa veoma jasnim ciljem da se svakom stanovniku pruži personalizovani,  individualizovani program očuvanja zdravlja.

Profesor Tasić istakao je da “HISPA” centar  koji je danas otvoren u Lapljem Selu,  treba da predstavlja jednu “Sigurnu kuću” za sve one koji brinu o svom zdravlju.

Direktor KBC Priština Bratislav Lazić istkao je da je veoma zadovoljan činjenicom da je danas uspostavljen rad  jednog veoma značajnog dela kliničko bolničkog centra i zahvalio profesoru Tasići na inicijativi i pomoći da se jedan takav centar otvori upravo na ovim prostorima.

“Ovo je prvi “HISPA” centar na Kosovu i Metohiji, a njegov značaj je veliki za naše stanovništvo,  koje će dobiti pravu informaciju o svom zdravlju, da bi mogli da koriguju svoje životne navike  i tako pomognu sebi u smislu izbegavanja i sprečavanja vrlo ozbiljnih i teških oboljenja,  koja opterćuju čitavo čovečanstvo”, kazao je  Lazić.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još