U Prištini osvanuli grafiti: “Sever nije Krim”

Jutros u Prištini osvanuli su grafiti sa portretima kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Rusije Vladimira Putina uz poruku da “Sever nije Krim” (Veriu nuk është Krimea), javio je portal “Kallxo”.

Grafiti su osvanuli na raznim lokacijama u okolini studentskog centra kao i Fakulteta prirodnih nauka. Još uvek nije poznato ko je nacrtao grafite, prenosi “Kallxo”.

Nedavno se kosovski predsednik Hašim Tači sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Parizu, na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Tači se pohvalio serijom fotografija sa ovog susreta, prenoseći navodno i Putinovu poruku „Predsednik Putin jasno je rekao – Ako Kosovo i Srbija postignu mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“.

Na samoj ceremoniji na Jelisejskim poljima sedeo je tik iza Putina, a kasnije na mirovnoj konferenciji pored.

I pet dana nakon događaja u Parizu, blizina, odnosno susret Tačija i Putina i dalje za javnost u Srbiji baca u senku ostala zbivanja.

Negativne reakcije u Prištini

Pored burnih reakcija u Beogradu, nisu izostale negativne ni u Prištini, posebno opozicije.

“Posle mnogo ustupaka koje je učinio Vučiću, Tači se slikao sa Putinom. On može da se sa njim dogovori samo o ličnom zahtevu za politički azil u Rusiji“, napisao je Aljbin Kurti, poslanik Samoopredeljenja, na svom nalogu na Fejsbuku.

“Nade da ove opasne akrobacije mogu da spasu nečiju kožu, mogu biti jedan od razloga sastanka. Kosovu ne čini čast susret sa Putinom, koji je autoritarni i izolovan lider od strane Zapada zbog onoga što je uradio u bivšim sovjetskim republikama. To nije ni poruka ovog susreta za novu geostratešku orijentaciju koja je u suprotnosti sa našim vrednostima i evroatlanskim stremljenjima,“ smatra Vljosa Osmani, poslanica LDK.

Hikmete Bajrami, poslanica LDK, izjavila je da je sastanak Putina sa Tačijem znak da treba glasati što pre za rezoluciju opozicije o „zabrani dijaloga o granicama Kosova“. Prema njenim rečima, ukoliko Rusija podrži sporazum između Kosova i Srbije, onda će taj sporazum sigurno biti u korist Srbije, prenosi KTV.

Za to vreme u Beogradu su i dalje burne reakcije o tretmanu Srbije, odnosno njenog predsednika u Parizu, koji je postavljen preko puta visokih svetskih lidera i samog Tačija u delu predviđenom za zvaničnike nižeg ranga, a tu je i vest o postavljanju kosovske zastave u Notr damu pored 19 zastava savezničkih (pobedničkih) zemalja Velikog rata. Srbija je bila saveznik Francuske u oba svetska rata, a zemlja je, koja je shodno broju stanovništva, sa 1.250.000 dala najveći broj žrtava u Prvom svetskom ratu.

Ruska Federacija nije priznala nezavisnost Kosova i u široj međunarodnoj javnosti percipira se kao najvažnijim saveznikom Srbije, uz Kinu i Španiju takođe, u otporu da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još