KFOR ne smanjuje broj vojnika

Komandant Kfora Salvatore Kouči izjavio je danas da će, ako mandat Kosovskih bezbednosnih snaga bude proširen, NATO morati da preispita nivo svog angažovanja na Kosovu.

On je za Juropijen Vestern Balkans (European Western Balkans) rekao da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog postojećeg mandata i da je to profesionalna organizacija i izvor stabilnosti u regionu.

“Ukoliko njihov mandat bude proširen, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažmana NATO na Kosovu. Bitno je da sve zajednice na Kosovu i NATO saveznici budu konsultovani kada su u pitanju bilo kakve inicijative vezane za mandat Kosovskih bezbednosnih snaga”, rekao je Kouči.

Upitan da li očekuje smanjenje broja vojnika u sastavu Kfora, Kouči je rekao da NATO nema nameru da menja ili smanjuje misiju Kfor na Kosovu, kao što nema planove za stalnim prisustvom na Kosovu.

“Rad Kfora je uvek zavisio od okolnosti što znači da bilo koja izmena brojnog stanja i misije zavisi od primene uslova na terenu i o tome odlučuje Severnoatlantski savet”, rekao je Kouči.

Upitan o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova, posle tenzija zbog pojavljivanja predsednika Kosova Hašima Tačija na Gazivodama i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića tom delu, Kouči je rekao da je situacija mirna i pod kontrolom i da se bezbednosna situacija nije promenila posle te dve posete, niti je bilo incidenata.

Na pitanje da li Kfor treba da izda dozvolu Kosovskim bezbednosnim snagama ili policiji da bi ušle na sever Kosova, on je rekao da policija Kosova funkcioniše na celoj teritoriji, uključujući i na severu Kosova, te da im ne treba ovlašćenje Kfora, dok Kosovske bezbednosne snage moraju da dobiju dozvolu Kfora.

On je dodao i da Kfor održava odnose sa Vojskom Srbije i da saradnja odlično funkcioniše.

 

Izvor: TV Most / FoNet

Comments

Pročitaj još