• Početna>
  • Vesti>

Odlaganje otpada i ekološka svest veliki problem na severu Kosova

Predavanje na temu upravljanja otpadom na severu Kosova, održano je danas u EU informativnom i kulturnom centru. Zaključak diskusije je da je ekološka svest građana na veoma niskoj razini i da postoji problem nepostojanja deponija.

Jovana Jakovljević, iz Instituta za teritorijalni i ekonomski razvoj (INTER), kaže da se lokalne samouprave veoma malo bave problemom zagađivanja i zaštitom životne sredine, kao i upravljanjem otpadom.

U opštinama na severu Kosova upravljanje otpadom je organizovano kroz javno – komunalna preduzeća, koja funkcionišu u okviru pravnog sistema Republike Srbije.

„Problem sa opštinama na severu Kosova jeste što u komunalnim preduzećima ne postoji dovoljno kapaciteta za rad, a i oprema koja se koristi je neadekvatna. Opštine uglavnom skupljaju otpad u urbanim sredinama. Podaci kažu da negde oko 80% pokrivaju teritorije svojih opština u prikupljanju otpada, dok se problem javlja u seoskim i ruralnim sredinama gde se otpad ne skuplja sistematski – nema redovnih poseta vozila koje odnose otpad“, dodaje Jakovljević.

Na Kosovu se beleži i trend povećanja količine otpada po glavi stanovnika, 2008. godine – 0,5 kg otpada po glavi stanovnika, dok je 2013. godine prosek iznosio negde oko 0,9 kilograma otpada po glavi stanovnika.

„U opštinama Severna Mitrovica i Zvečan, stanje se značajno pogoršalo zatvaranjem deponije Balaban 2012. godine, kada opština Severna Mitrovica nije imala više gde da odlaže otpad, pa ona sada otpad odlaže u opštini Zubin Potok, gde postoji jedna operativna deponija u Lučkoj reci, međutim ni ona definitivno ne zadovoljava potrebne standarde, jer nema drenažni sistem“, dodaje Jakovljević.

U cilju rešavanja problema odlaganja otpada, Evropska Unija je podržala projekat regionalne deponije, koja se nalazi između Zvečana i Leposavića – tzv. Savina stena.

Projekat je trebao biti završen septembra ove godine, međutim zbog određenih problema kasni se sa završetkom radova.

Potpisnice za korišćenje regionalne deponije su sve četiri opštine na severu Kosova.

Problem je takođe i nizak stepen naplate komunalnih usluga za odnošenje smeća, i pored toga što su naknade za to relativno niske i iznose između 2 i 3 evra mesečno.

Predviđeno je da prve dve godine deponijom upravlja Evropska Unija i da bude zaposleno oko 80 ljudi, koji će raditi na sortiranju otpada i drugim poslovima na deponiji.

Veliki problem predstavlja i prikupljanje i odlaganje medicinskog otpada.

„Za popravljanje stanja po pitanju otpada trebalo bi raditi na jačanju svesti građana, ali mora postojati i odgovornost lokalne samouprave“, zaključuje Jakovljević.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još