Obeležena manastirska slava u Zočištu

Kada se u dvorištu hrama Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu okupi veliki broj vernika jasno je da je u pitanju veliki dan. Oko tri stotine vernika prisustvovalo je danas obeležavanju hramovne slave.

I ove godine veliki broj vernika okupio se u hramu u Zočištu kako bi se pomolio za zdravlje svojih najbližih.

Liturgiju je uz saslužnje sveštenstva i monaštva služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sveti Vrači su uteha mnogima koji traže isceljenje i pomoć od Boga, istakao je u besedi vladika Teodosije.

“Sabrali smo se na ovaj praznik, kako bi prizvali milost Božiju, da Gospod isceli rod naš, one koju su zbog greha posustali da ih podigne. Da se mi, kao nekada Izrailj, koji se mnogo puta podigao iz pepela, vratimo na ove prostore, baš kako su se Kozma i Damjan vratili u obnovljeni hram”, rekao je u besedi vladika Teodosije.

Posle pričešća je prerezan slavski kolač.

Ovogodišnji domaćin je bilo “Srbsko sabranje – Baštionik“ iz Banjaluke, čiji članovi godinama pomažu Srbima na Kosovu.

“Zarazi se čovek Kosovom i Metohijom, to ne prolazi, mora se doći ponovo. Nakon tog prvog dolaska, kada zaista iz svakog čoveka, svakog kamena i drveta izvire ta svetost, izvire ljubav o kojoj pričamo. Izvire sve ono što smo učili i što nas uče, tako da zapravo osetite da ne dolazite ovde, već da se vraćate i da je to tu sve vaše’’, istako je Predrag Adamović, ispred Srbskog sabranja Baštionik iz Banjaluke

“Dosta je emotivno, posebno nama koji smo ovde prvi put. Baš je lepo, nadamo se da ćemo dolaziti i dalje i da će ovo postati na neki način tradicija”, rekla je Galina Marija Mićić, član Srbskog sabranja Baštionik iz Banjluke.

Najviše vernika je došlo iz Velike Hoče i Orahovca, ali je bilo i onih iz različitih krajeva Kosova i Srbije. Kažu da rado pohode ovo sveto mesto.

“Ovde je sve bilo porušeno, ali Bog je učinio da se ova svetinja obnovi i da se ponovo okupljamo ovde. Žalosno je samo što nema Srba u Zočištu”, izjavio je Stevan Lukić iz Velike Hoče.

“Ja nisam iz ovih krajeva, ali mi je Gospod otvorio put da dolazim ovde. Ovde se duhovno napojim, ko jednom dođe, stalno se vraća”, kaže Ivanka Manasijević iz Beograda.

Manastir Svetih Vrača Kozme i Damjana porušen je do temelja 1999. godine.

Njegova obnova je započeta 2004. godine, a nakon tri godine manastir je osveštan.

Od 55 srpskih porodica, koliko ih je nekada živelo u Zočištu, danas nema nijedne.

Iako su im kuće sagrađene još 2006. godine, u njima povratnika nema.

Obeležavanje hramovne slave obezbeđivali su pripadnici kosovske policije.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još