• Početna>
  • Vesti>

Darija Mašković – mladi mitrovački žvrljač poezije

Svi afirmisani pisci nalikuju jedan na drugog. Važni su, pametni, rečiti, medijski tetošeni  i na kritiku namrgođeni dubokom borom neshvaćenosti.

Svaki neafirmisan pisac, neafirmisan je na svoj način. Ćutljiv,  intrigantan, nenačet. Prepušten sopstvenoj nesigurnosti kao jedinom sudiji.

I ne podnose svi to isto.

Posebno tek probuđeni mladi pisci koji su sa svojim talentima još na “vi”.  A talenti nisu tako bezazleni. Oni pamte. Ako ih prijateljski prigrliš i kao venericu ušuškaš u džep,  umnožavaju radosti. Ali ako ih  ismeješ, zanemariš i istreseš iz tog istog džepa kao suve mrvice, postaju tvoja večita, svrdlajuća, neutaživa glad.

 

Šesnaestogodišnja gimnazijalka Darija Mašković je pobedom na Književnim okršajima organizovanim u galeriji “Akvarijus” osvojila štampanje zbirke pesama koja je ni manje ni više svoju prvu promociju doživela na 63. Beogradskom sajmu knjiga.

Zbirka nosi ime “Žvrljotine” i iako  semantika te reči ukazuje na nešto bezvredno, ona suštinski nimalo ne govori o kvalitetu sadržaja. Baš nimalo. Ona je tu kao rečiti  prikaz Darijinog ophođenja prema njenim pesmama, koje je sinoć predstavilla publici u Kosovskoj Mitrovici.

“Ja ne volim da stvari nazivam pogrešnim imenima. Ova knjiga nosi naziv “Žvrljotine” zato što su u njoj žvrljotine u koje sam uložila 0% truda” kaže Darija i dodaje da su za pesme zaslužni ljudi u njenom životu kojima je pesme posvetila i koji su je na stvaralaštvo nagnali. Kaže i to da najradije piše na času hemije. Simptomatično. Jedna hemija podstiče drugu.

A ono što je “nažvrljala” je zrelo, razvijeno, bundžijski smelo, katkad lascivno, uglavnom prefinjeno i uvek šarmantno. Piše kao usput. Kao da to nije važno. Onim kao nezanteresovanim tonom koji služi samo da se kupi vreme dok se metež u duši ne razmine  a brada ne prestane da podrhtava. I da ne znate da je te prozne poeme napisala devojčica, ne bi je iz njih ništa odalo. Možda tek njihova  laka nedovršenost,  što nikako nije mana.

Taj lelujavi, lepi devojčurak u pesmu smešta raščupane Barbike sa kojima je nedavno raskrstila, svoju majku sa kojom zapodeva lirsku svađicu, Njegovo lepo cveće, njeno bolno belo cveće , celu jednu Moskvu sa sve prostitutkama. Ona čak razgolićuje farisejstvo puritanskog palanačkog  društva postavljajući  fantastična pitanja na temu duševnog promiskuiteta – davati telo iz ruku u ruke se smatra prostitucijom a kada je neko “radodajka duše” to je sasvim OK?

Teme kojima se bavi, snažne emocionalne  demonstracije, “pačvork” stil pisanja u kome se ne vodi računa o tome da reči budu “u tonu” , sve to ukazuje da je Darija čist talenat i u tome joj odrastanje  neće doneti napredak.

“Žvrljotine nisu moja prva knjiga.” rekla je Darija i svojim prijateljima i porodici obećala da će pozivnicu za proociju njene prave prve knjige tek dobiti…. Jednog dana… Kada je bude napisala….. A ovo što je dosad pisala “puj pike ne važi”….

“Ovo nisam ja… Ja ne želim da ovo bude moja prva knjiga. Onog trenutka kada budem želela da objavim knjigu, to će biti prava knjiga. Ja ću  razmišljati i to će biti nešto o politici, o težini, o ljubavi….” kaže Darija.

To je trenutak kada shvatate da je Darija ipak dete.  Godine koje dolaze doneće joj saznanja o nečemu izvanredno važnom. Shvatiće da “Žvrljotine” JESU  knjiga. Ozbiljan izdavački podvig  u koji su svoj autoritet i sredstva uložila  dva moćna kulturna tela – galerija “Akvarijus” i Književno društvo Kosova i Metohije.  Oni su svojim imenima garantovali da je Darija Mašković neko  vredan pažnje.  Neko toliko vredan pažnje da je sa šesnaest godina uzet za ruku i knjigu i odveden na Sajam knjiga. Oni neafirmisani sa početka priče shvataju važnost tog momenta.

Darijine stihove govorile su Snežana Džogović, Nevena Kočović i Dunja Nikolić.

Knjiga Darije Mašković objavljena je zahvaljujući saradnji Književnog društva Kosova i Metohije i Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice koji su ove godine pokrenuli ediciju „Mladi stvaraoci“. Pored Žvrljotina u ovoj ediciji objavljena je i kratka proza Vuka Pantovića (Strah smirenja) i poezija Tamare Orlović (Plavo oko). Sve tri knjige premijerno su predstavljene na ovogodišnjem 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.
Žvrljotine Darije Mašković moguće je kupiti u „Akvarijusu“ po ceni od 360 dinara. Novcem prikupljenim od prodaje knjiga biće finansirano štampanje knjiga u ediciji „Mladi stvaraoci“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još