• Početna>
  • Vesti>

Vučić se sastao sa Micotakisom, zahvalnost zbog stava prema Kosovu

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić zahvalio se na podršci koju Grčka i Nova demokratija daju Srbiji u procesu evropskih integracija, a posebno je uputio zahvalnost premijeru Aleksisu Ciprasu na stavu da Grčka neće menjati svoju poziciju u odnosu na pitanje KiM.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa liderom Nove demokratije Kirijakosom Micotrakisom rekao da je sa grčkim gostom razgovarao o saradnji dve zemlje i dve partije koje su članice EPP bloka.

Micotakisa je, kaže, zamolio da, koliko je moguće, učini da Srbija bude još snažnije i bolje primećena u evropskim krugovima.

“Srpski i grčki narod vezuje iskreno prijateljstvo i emocionalna povezanost”, istakao je Vučić ali i podvukao da je potrebno da konkretizujemo što više te odnose, u infrastrukturnim projektaima, kao što je pruga Beograd – Solun, investicije, privredna saradnja…

Naveo je i da je Micotakisa zamolio da nam pomogne i u nekim drugim konkretnim stvarima, a Srbiji veoma bitnim, kao što je glasanje u Interpolu, a kazao je i da je gosta iz Grčke inforamisao i o jednostranim potezima Prištine i nepoštovanju Cefta sporazuma, koji je potpisan još pre 12 godina.

Kako je rekao, to je učinio ne želeći da traži od Atine da arbitrira u tome, ali da skrene pažnju na odnos koji Priština ima ne samo prema Beogradu nego i prema svima drugima.

Govoreći o odnosima dve stranke, Vučić je rekao da su se dogovorili kako i na koji način da u svim forumima EPP podržavaju jedna drugu i kako da još više osnaže svoje veze.

Vučić je upozorio na smanjen broj investitora iz Grčke u jednom ranijem periodu i dodao da će se izraditi poseban program za invetitore iz te zemlje.

“Nemamo tako dobrih i iskrenih prijatelja kao što je Grčka i uveren sam da ćemo biti isto tako bliski ili još bliži u budućnosti” rekao je Vučić.

Micotakis: Jednostrani potezi ne pomažu

Kirijakos Micotakis je izjavio da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine, ali smatra da jednostrani potezi ne pomažu, već, naprotiv, stvaraju lošu atmosferu.

“Mi taj dijalog podržavamo u najboljem smislu”, rekao je Micotakis.

Zahvaljujući na gostoprimstvu, Micotakis je rekao da mu je ovo drugi put da boravi u Beogradu, te istakao da Srbija u grčkom narodu ima i zauvek će imati tradicionalnog, stabilnog i iskrenog prijatelja.

“Grčka vidi Srbiju u EU, vrlo dobro znamo da je taj put dugačak, zahtevan, zahteva žzrtvovanje, to je put reformi, ali i put koji obezbeđuje stabilnu budućnost i bolje standarde za državu i njene građane”, rekao je.

On je čestitao predsedniku Srbije i vladi na uspešno sprovedenim reformama i ekonomskim i privrednim uspesima.

“Dakle, smanjenje nezaposlenosti, povećanje BDP i svi ti rezultati su ozbiljni rezultati i uspesi”, kazao je Micotakis i ukazao da politika i njegove partije, kao i drugih partija iz redova ENP teži boljim rezultatima i podsticanju privrede i preduzetništva što se pozitivno odražava na društvo.

Ukoliko Nova demokratija pobedi na predstojećim izborima, a to, kako je rekao, zavisi od poverenja naroda, Micotakis kaže da će Grčka pomoći Srbija na nivou investicija, trgovinske razmene i infrastrukturnih projekata.

“Povezaćemo Grčku sa Srbijom i Srbiju sa Evropom”, poručio je Micotakis.

Izvor RTS

 

Comments

Pročitaj još