• Početna>
  • Vesti>

NVO “Žensko pravo” : Održana radionica u okviru projekta “Povećanje učešća žena na severu Kosova”

Nevladina organizacija “Žensko pravo” je danas u prostorijama “Centra građanske inicijative” održala radionicu koja se tiče rodnog odgovornog budžetiranja u okviru lokalne samouprave.

Rodna ravnopravnost je prepoznata kao osnovni aspekt ostvarivanja demokratije. Iako Zakon o rodnoj ravnopravnosti zahteva od institucije da sprovedu rodno odgovorno budžetiranje, evidentan je nedostatak informacija i neophodnog poznavanja navedenog rodno odgovornog budžetiranja u odseku za finansije, u okviru lokalne samouprave.

“Mi kao žene želimo da budemo uključene u sve društvene afekte, želimo da budemo uključene direktno kroz upravu i sa profesionalcima donosimo odluke. Ali na početku, mi moramo znati kako da raspolažemo sa određenim sredstvima. Mi se faktički ovoj temi učimo, još mnogo toga trebamo da radimo. Prvo da znamo da cenimo naš rad, naš rad u javnom aspektu, u političkom životu ali pre svega moramo da znamo kako da se obratimo lokalnoj samoupravi i centralnim vlastima i kako da dođemo do sredstava koja su nama neophodna da bi mi mogli da preduzimamo određene akcije” istakla je Ružica Simić direktorka NVO “Žensko pravo”.

Rodno odgovorno budžetiranje se bavi pitanjima nejednakosti između žena i muškaraca u našem društvu. Radionica je bila fokusirana na definicije, ciljeve, alate i najbolje prakse rodno odgovornog budžetiranja u okviru opština.

“Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja zakonsku preraspodelu sredstava i krajnji cilj jeste da odgovarajući budžet pokrije zahteve i muškaraca i žena, u jednoj zajednici, instituciji, regionu” rekla je šefica administracije opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

Hodžić je dodala da je “Suština da koristi imaju jednako muškarci i žene i da se to odnosi na bolje planiranje budžetskih sredstava i bolje korišćenje već postojećih sredstava” rekla je Hodžić.

Radionica je organizovana u okviru projekta “Povećanje učešća žena na severu Kosova”, koje implementira NVO “Žensko pravo” a podržana je od strane SAD-a u Prištini.

  

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još