Jevtić i Štrahe: Dijalogom rešavati probleme

Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić i vice-kancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, složili su se danas tokom sastanka koji je održan u Beču da sve probleme koji opterećuju dva naroda na Kosovu, srpski i albanski, treba rešavati isključivo dijalogom.

“Ako želimo dugoročni mir, moramo da razgovaramo oko svih stvari koje nas opterećuju i da međusobnim uvažavanjem potreba rešavamo probleme. Zbog budućnosti i boljih uslova za život neophodno je raditi puno više na svim planovima kako bi mi i buduće generacije živeli bolje i bezbrižnije nego što je to slučaj danas.“, rekao je ministar Jevtić.

Jevtić je zatražio podršku Austrije u rešavanju problema, istakavši da je veoma bitno da se dogovori postignuti u Briselu implementiraju na način kako je dogovoreno.

“Mnogo je problema i mnogo je vremena i napora uloženo na rešavanju istih ali bez značajnih rezultata i pomaka. Mora se prestati sa razmišljanjem da je sve što je dobro za Srbe automatski loše za Albance i obratno. I jedna i druga strana moraju biti spremne da, zarad mira i stabilnosti, i izgube i dobiju nešto kroz dijalog. Ne postoji kommpromis koji će zadovoljiti samo jednu stranu, to onda nije i neće biti kompromis. Dijalog nema alternativu, ali dijalog koji podrazumeva poštovanje i implementaciju dogovora, a ne dijalog samo forme radi. Suština je važnija od forme. Za mene je život važniji od politike i to je pristup za koji se ja zalažem, praktična primena politike u službi građana“, kazao je Jevtić.

Napomenuo je da je od vitalnog značaja za srpski narod na Kosovu formiranje Zajednice srpskih opštine i kazao da je ovo tema o kojoj treba govoriti na svakom mestu.

“Srpska lista ulaže puno napora da narodu na Kosovu poboljša uslove života. Zalažemo se za to da mir i stabilnost budu prioritet svih jer ne postoji drugi način da do svojih ciljeva dođemo. Protiv smo zamrznutog konflikta i konflikta bilo koje vrste.“, istako je ministar.

Vice-kancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe je slažući se sa ministrom po gore navedenim temama, rekao još i da će Austrija kao predsedavajuća Evropskom unijom nastaviti sa insistiranjem da se dijalog nastavi jer je to kakao je i on ponovi „ jedini način da se problemi rešavaju.“

Osim navedenih tema toko današnjeg sasatanka između dvojice zvaničnika razgovarano je i ostalim političkim temama koje su prisutne na Kosovu, i gospodin Štrahe je još jednom naglasio posebne simpatije i podršku koji on lično ima za srpski narod.

Na kraju sastanka Jevtić je pozvao Štrahea da poseti Kosovo kako bi se još bolje razumeo i upoznao sa životom i problemima običnih ljudi, navedno je u saopštenju.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još