• Početna>
  • Vesti>

Glavni bezbednosni izazov u oktobru aktivnosti oko transformacije KBS-a u vojsku

Glavni bezbednosni izazov u oktobru mesecu bile su aktivnosti kosovskih vlasti oko transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, pokazao je mesečni izveštaj NVO „Humani centar Mitrovica“ koji je predstavljen danas u Kosovskoj Mitrovici.

“Ključni nalaz za ovaj mesec je da je Odbor dao Skupštini Kosova nacrte zakona o transformaciji BSK u Vojsku Kosova, o službi u KBS i Ministarstvu odbrane” rekao je stručnjak za bezbednost  Veroljub Petronić ispred organizacije koja je podnela izveštaj.

Upitan da proceni kada bi do toga moglo da dođe, Petronić napominje da prema “nekim njihovim saznanjima” to ne bi trebalo da se dogodi ovog meseca, uprkos takvim najavama.

“Videćemo kakva će inicijativa biti. Bile su neke najave za 28.novembar, međutim neće biti taj datum sigurno. Prema našim saznanjima, verovatno će u toku ovog meseca doneti odluku da li će uopšte da guraju kroz Skupštinu ove zakone, ili će to odložiti za decembar ili za proleće. To je već stvar političke odluke” kaže Petronić.

U izveštaju o bezbednosti se navodi  da je tokom prošlog meseca na severu Kosova zabeleženo deset saobraćajnih nezgoda –  jedna sa smrtnim ishodom, četiri  sa lakšim telesnim povredama i pet sa manjom materijalnom štetom.

Za ovaj period registrovano je ukupno 48 krivičnih dela, od toga 26 u Severnoj Mitrovici, u Zvečanu četiri, u Zubinom Potoku i Leposaviću po šest  i ukupno 4 krivična dela u saobraćaju.

Takođe, u Zvečanu je zabeleženo 15 požara, u Leposaviću 25, u Zubinom Potoku devet, a za Kosovsku Mitrovicu im Vatrogasna stanica nije dostavila  podatke.

Petronić je rekao da su pratili lokalne Odbore za bezbednost, kao i Odbor za bezbednost u Skupštini Kosova.

Preporuke su, što se tiče policije, pojačana kontrola saobraćaja, a za donosioce odluka transparentniji rad i koordinacija sa građanskim društvima i policijom.

Inače , mesečni izvestaj baziran je na rezultatima tzv.  Sikjurimetra,  projekta u okviru kojeg stanovništvo periodično ocenjenuje bezbednosnu situaciju u četiri opštine na severu Kosova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još