• Početna>
  • Vesti>

ENTSO-E: Tražimo privremeno rešenje za sistemsku devijaciju frekvencija sa EMS i KOSTT

Nakon prvobitne najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, a potom i novinske agencije Tanjugproteklog vikenda, o glasanju u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) – za predlog koji je, po ovim najavama mogao „Kosovu doneti ono što prištinska delegacija nije mogla da izbori u pregovorima“, a ubrzo potom i objavu o pobedi Srbije na glasanju u ENTSO da elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na Severu Kosova, oglasili su se i iz ove mrežne organizacije. U pokušaju da olakša pronalazak „privremenog rešenja“ za devijaciju koja nastaju u energetskom sistemu centralne Evrope, a čiji je izvor u Srbiji, ENTSO-E je podneo predlog Regionalnoj grupi za kontinentalnu Evropu. Grupa se ipak nije saglasila oko radne verzije operativnih principa ovog predloga. Naglašavaju takođe da im namera nije da se „nametne bilo kakav princip bilo kom operatoru prenosnog sistema“.

Sistemska devijacija frekvencije, izvor Srbija

Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) podsetila je u saopštenjuobjavljenom sinoć da energetski sistem kontinentalne Evrope, koji čini veliku energetsku zonu koja se proteže od Španije do Turske i obuhvata 25 zemalja, beleži sistemsku devijaciju frekvencije koja u proseku iznosi 50 Hz. Ova devijacija javila se krajem 2017, a izvor devijacije je u oblasti koju kontroliše Srbija. Ova devijacija smanjuje prosek električne frekvencije.

Iz ENTSO navode i da su u kontaktu sa EMS i KOSTT-om i da rade na mogućem rešenju ove devijacije u zoni kontinentalne Evrope. Upozoravaju i da je brzo rešenje ovog problema neophodno, upravo zbog predstojećeg zimskog perioda. Ovaj problem ne samo da ima finansijske implikacije, već može izazvati i nestanke električne energije širom Evrope, zbog čega je hitro rešenje u interesu najšire javnosti, navode takođe.

Ne namećemo, samo predlažemo privremeno rešenje

„Prošle nedelje, Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu koju predstavljaju operatori prenosnog sistema iz 25 zemalja u sinhronizovanoj zoni kontinentalne Evrope glasala je o predlogu za rešenje devijacije u ovoj zoni. Predlog teži da podrži osnovu za privremeno rešenje, ne i da nametne bilo kakav princip bilo kom operatoru prenosnog sistema,“ saopštila je mreža ENTSO-E.

Takođe dodaju i da je „ENTSO-E predlog naišao na široku podršku operatora prenosnog sistema iako radna verzija operativnih principa nije mogla biti usvojena.“

U saopštenju ENTSO-E ne navodi se i šta je konkretno bilo u predlogu rešenja sistemske devijacije frekvencije zbog čega je redakcija KoSSev uputila ponovni zahtev ovoj mreži za dodatne informacije.

Vučić o ishodu ovog glasanja

„To je za nas važna pobeda, za njih mali poraz, a za nas velika pobeda. Posebno što smo bili u pravu, što je pravda bila na našoj strani, nije bilo fer da nam to urade i eto nisu uspeli,“ ovako je u subotu Vučić opisao ishod glasanja u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju.

Dodao je tada i to da je, za Srbiju, ovo glasanje bilo značajnije i od glasanja za prijem Kosova u INTERPOL do kojeg tek treba da dođe.

Ishodom glasanja u ENTSO-E „omogućeno je da Elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na severu Kosova i Metohije“, preneli su mediji u subotu.

Da je ishod bio drugačiji, Srbija, prema najavama predsednika, ne bi sprovodila odluku ovog tela.

„Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju,“ naglasio je Vučić.

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još