• Početna>
  • Vesti>

Drecun za RTS: Srbija za kompromis, ne treba žuriti sa rešenjem

Evropska Unija insistira da za godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice pregovaračkog procesa Federike Mogerini, dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine ali ne treba žuriti sa rešenjem, rekao je za RTS predsednik skupštinskog odbora za Kosmet Milovan Drecun.

Kompromis je jedino rešenje u situaciji kada je dijalog između Beograda i Prištine u prekidu a Brisel želi sporazum što pre, rekao je gostujući u DnevnikuRTS-a Milovan Drecun.

“To što predsednik Vučić kaže da smo miljama daleko od dogovora znači da Priština nije spremna na kompromis već želi da nametne svoje interese. Dobro je što većina zemalja EU koje podržavaju takozvanu nezavisnost uviđa situaciju i da ovakva situacija može da vodi samo u nove sukobe i da je potreban dogovor”, rekao je Drecun.

Dok Srbija insistira na kompromisu Priština nastavlja sa jednostranim potezima uperenim direktno protiv Beograda kao što je oporezivanje robe suprotno Cefta sporazumima.

“Ne mogu se postavljati barijere ni kada je reč o kretanju ljudi ni kada je reč o protoku robe ako želite neki dogovor. Zbog toga insistiramo da se razreši ovo pitanje nametnutih poreza. Očekujemo  da oni koji imaju uticaj izvrše pritisak na Prištinu. Brisel ima mnogo više snage od toga da samo traži, treba da to i izdestvuje”, tvrdi Drecun.

Neophodno je oživeti dijalog, nastaviti ga i postići komromis, naglašava predsednik skupštinskog odbora za Kosmet.

“Zbog toga je neophodno da odigraju svoju ulogu oni koji imaju najviše utiucaja na Prištinu pre svega Vašington”, kaže Drecun.

Postoje očekivanja u Briselu da se do rešenja dođe do sredine naredne godine ili do kraja  mandata Federike Mogerini.

“Ne treba žuriti sa rešenjem, prvo treba izvršiti pritisak na Prištinu. Takođe, potreban je i politički dogovor među albanskim strankama koje moraju da sarađuju u punom kapacitetu kako ne bi bila dovedena u pitanje pregovaračku pozicija Hašima Tačija u dijalogu sa Beogradom. Mi smo apsolitno spremeni za nastavalk razgovora i sporazum koji bi otvorio perspektivu i njima i nama jer ne treba da zaborave da je budućnost Albanaca takođe u kompromisu sa Srbijom”, naglasio je Drecun.

Komentarišući raspored sedenja u Parizu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, Drecun kaže da su time, pre svega, povređena osećanja srpskog naroda.

“Ovo što se desilo sa rasporedom sedenja povredilo je osećanja i ponos srpskog naroda. Nisu Albanci već Srbi ginuli rame uz rame sa francuskim vojnicima na Solunskom frontu.To naše prijateljstvo sa francuskim narodom je na krvi zasnovano, na toj krvi kojom se oslobađala Srbija i Veliki rat. Dobro je što je francuski ambasador brzo reagovao i što će francuski predsednik uskoro doći”, rekao je Drecun.

Makron je, smatra Drecun, pokušao da na svečanosti u Parizu demonstriara novu evropsku politiku.

“Tu su bili i poraženi i pobednici u skladu sa Makronovom politikom ‘Nove Evrope’ koja podrazumeva i stvaranje evropske vojske. On želi da se prevaziđu stare podele i razmirice”, rekao je Drecun.

Kada je reč o susretu Hašima Tačija sa ruskim predsednikom Drecun kaže da Tači ne može ništa da postigne kada je reč o Moskvi.

“Putin je izneo čvrstu poziciju Moskve da će podržati svako rešenje sa kojim se složi Beograd”, rekao je gostujući na RTS-u predsednik skupštinskog odbora za Kosmet Milovan Drecun.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još