Čepurin o kosovskoj “diplomatiji na hodnicima”

Kosovska specijalna operacija “diplomatija u hodniku” se nastavlja, ali ne utiče na stav Rusije ni na koji način, poručio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Povodom propusta u protokolu u Parizu, Čepurin navodi da će se svet uvek sećati podviga vojnika-pobednika “među kojima istaknuto mesto pripada pre svega srpskim, ruskim, francuskim herojima”.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da kosovska “diplomatija u hodniku” ne može da utiče na stav Moskve.

“Vidimo da se kosovska specijalna operacija ‘diplomatija u hodniku’ nastavlja, premestivši se iz Njujorka u Pariz. To ne utiče na stav Rusije ni na koji način, a i ne može da utiče u principu”, naveo je Čepurin na “Tviteru”.

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom susreta u Parizu rekao da nisu “ni prijatelji ni neprijatelji”, a da je Putin navodno rekao da je “promena ruskog stava prema Kosovu osetljivo pitanje”.

Čepurin je reagovao i povodom propusta u protokolu na obeležavanju stogodišnjice Velikog rata u Parizu.

“Mnoštvo propusta na ceremoniji u Parizu nas sasvim ne raduje. Ipak, svet će se uvek sećati podviga vojnika-pobednika među kojima istaknuto mesto pripada pre svega srpskim, ruskim, francuskim herojima. Istorija je jača od ceremonije”, poručio je Čepurin.

Francuski ambasador Frederik Mondoloni juče se izvinio zato što je mesto za predsednika Srbije u nedelju bilo daleko od centra dešavanja za razliku od lidera zemalja čija je uloga u Velikom ratu bila znatno manja ili čak nisu ni postojale.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još