Tači: Nema podele, niti Republike Srpske na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas u Parizu izjavio da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova niti će se formirati Republika Srpska.
“Neće biti podele, niti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu”, kazao je Tači u Parizu gde boravi na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona i učestvuje na proslavi sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

On je na konferenciji za medije sa Kosova rekao da je Kosovo počastvovano što je njen predsednik pozvan na ovu manifestaciju ocenjujući da je to još jedna afirmacija, poštovanje i podrška državnosti Kosova.

Tači je ocenio da rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma.

“Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije”, kazao je on.

Prema njemu, Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u UN.

Tači podvlači da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa.

Izvor: Beta

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."