• Početna>
  • Vesti>

Lavrov: Propali napori EU, pritisak da Priština formira vojsku

“Propali su napori Evropske unije u posredovanju između Beograda i Prištine”, ocenio je Sergej Lavrov.  Naglasio je da se na Prištinu vrši pritisak spolja, pre svega iz SAD, da formira sopstvenu vojsku.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je očigledno da su napori EU propali, jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti.

Precizirao je da se tu pre svega misli na formiranje Zajednice srpskih opština, preneo je “Sputnjik”.

“Nastojanje Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Pored toga, Prištinu na to pritiskaju spolja, a pre svega iz SAD”, rekao je Lavrov.

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, Suefom Muhamedom el Aminom, Lavrov je naglasio da Rusija pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje Kosova.

Kako je objasnio, Moskva pozdravlja odluke zemalja da povuku priznanje jer preduzimanje bilo kakvih koraka mora da bude zasnovano na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom se Srbiji potvrđuje suverenitet nad teritorijom Kosova.

“Činjenica da neke zemlje preispituju svoj stav o priznanju Kosova i povlače (priznanje) ili se uzdržavaju od donošenja odluke u korist takvog priznanja pokazuje odgovornost i oslanjanje na međunarodno pravo”, rekao je Lavrov.

Dodao je da će Rusija nastaviti da vrši pritisak da se primenjuju odluke koje je doneo Savet bezbednosti UN, naročito Rezolucija 1244.

“Svi dalji koraci za rešavanje aktuelne situacije, koja je očigledno nenormalna, trebalo bi da se preduzimaju na osnovu Rezolucije 1244”, naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije podsetio je i da Moskva snažno podržava dijalog Beograda i Prištine proteklih godina kako bi se postiglo uzajamno prihvatljivo rešenje i da podržava ulogu Evropska unije kao posrednika, dodaje Tas.

El Amin: Kosovo je deo Srbije

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suef Muhamed el Amin potvrdio je da njegova zemlja smatra Kosovo delom Srbije.

“Naš stav je da je Kosovo deo Srbije”, naglasio je El Amin na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Srbija i Unija Komora imaju sličan problem.

“Ako bi Majot (ostrvo oko kojeg se spore Unija Komora i Francuska) sutra proglasio nezavisnost i ostale države to priznale, postupili bismo kao Srbija da obnovimo naš teritorijalni integritet”, rekao je El Amin.

Za Uniju Komora su, naglasio je, geografija, istorija i ključne rezolucije UN od najvećeg značaja, preneo je Tas.

“Kada govorimo o usklađivanju sa međunarodnim pravom, to se uklapa sa pitanjem Kosova. Međunarodna pravila bi trebalo da budu primenljiva i poštovana. Pažljivo posmatramo razvoj situacije”, poručio je El Amin.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ranije ove nedelje, nakon sastanka sa El Aminom u Beogradu, rekao da je Unija Komora povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dok je savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacojila, Jetljir Ziberaj, rekao da nema ničeg istinitog u toj vesti.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još