NATO o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova

NATO ne kaže da je protiv transformacije bezbednosnih snaga Kosova, jer je to pravo vlasti na Kosovu, ali svaki razvoj mora biti sproveden u skladu s Ustavom.

To mora biti urađeno i u uz konsultacije s međunarodnom zajednicom, izjavio je danas Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a na 6. beogradskoj NATO nedelji.

“Ako bismo im oduzeli to pravo, onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo”, rekao je Pščel.
Kada je reč o prisustvu KFOR-a na KiM, Pščel kaže da ne postoje planovi da se nešto smanjuje ili menja, te da njihovo prisustvo zavisi od bezbednosne situacije. Stav NATO je da se nastavi traganje za rešenjem prihvatljivim za sve strane, dodao je Pščel.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović rekao je da je stav Srbije da je transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN.
“Ne mogu dve vojske na jednom terenu. NATO ima stav da je transformacija moguća kroz ustavni okvir, a zajedničko nam je da se protivimo jednostranim potezima. Upravo takvi potezi Prištine su problemi koji su na tom području najkrupniji”, rekao je Filipović.
On je podsetio da su problemi počeli kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova.
“Srbija u tom smislu očekuje jasan stav NATO, kao pre dve godine, kada je Priština takođe pokušala da izvede tu transformaciju.
Bolje neke stvari ranije rešiti kako ne bi dovele do toga da imamo potencijale za izbijanje tenzija”, naveo je Filipović.
On je dodao da Srbija ima određena očekivanja u vezi sa zaštitom kulturne baštine na KiM i da je veoma važno da može da računa na KFOR kao strukturu koja je najsposobnija da obezbedi mir i stabilnost bez obzira na to što postoje i druge, poput Euleksa.
“Očekujemo da KFOR svojim kapacitetima i preventivno deluje da ne bi došlo do eskalacije”, naveo je Filipović.
Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."