• Početna>
  • Vesti>

Mitrovdan u Kosovskoj Mitrovici: Molimo se Sv. Dimitriju da nas zaštiti od besmisla, razjedinjenja, neukusa

Svetom liturgijom u prisustvu velikog broja vernika  danas je u Kosovskoj Mitrovici proslavljena gradska slava – Mitrovdan.

Liturgiju je u hramu Svetog Dimitrija služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije i crkvenog hora “Branislav Nušić”.

Obraćajući se okzupljenom narodu, arhimandrit Ilarion je poručio da danas treba da se molimo Svetom Velikomučeniku Dimitriju da nas zaštiti ne samo od neprijatelja koji na nas juriša oružjem, već  da nas zašititi i od besmisla, razjedinjenja i posunovraćenja.

   

“Zato što je borba koju hrišćani vode duhovna borba. Treba da se čuvamo od neukusa, rugla, kriminala, od zla i nasilja. Ne treba da se hvalimo onim čega se pošten čovek stidi” poručio je Ilarion.

On je posebno podvukao značaj okupljanja crkvenih arhijereja na Saboru koji se održava u Beogradu a na kome je zauzet  kako je rekao “jednodušan stav” po pitanju Kosova i Metohije.

“ Od Crkve namamo važnije institucije. Slušajte glas crkve i proveravajte svoju savest i postupke time što ona govori” dodao je Ilarion.

 

Nakon litije i rezanja slavskog kolača, na trgu kod spomenika Caru Lazaru, svim građanima slavu je kao domaćin čestitao predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekavši da su nam danas jedinstvo, sloga i bratska ljubav potrebniji nego ikada.

“Jedino tako možemo se izboriti u danima koji dolaze. Ali ne možemo to sami već uz podršku države Srbije koja će sa nama biti i u buduće, kao što je sa nama danas. Mi treba da se trudimo na svim poljima, da imamo više dece i ono što je najvažnije da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima” rekao je Spirić.

Proslavi gradske slave prisustvovao je i zamenik diektora Kancelarije za Kopsovo i Metohiju Dušan Kozarev koji je građanima čestitao slavu u ime Vlade RS, rekavši da  je Mitrovica danas lepša, bolja i srećnija nego što  je bila prošlog Mitrovdana, a razlog tome je jedinstvo koje je narod pokazao u tom period.

“To jedinstvo ste pokazali višestruko. Zajedničkim radom i u beogradskom i prištinskom sistemu ali sa istom misijom i idejom. Pokazali smo da  možemo da napravimo autobusku stanicu, možemo da sto porodica udomimo, pokazali smo kako bolnica može da postane kliničko-bolnički centar i kako imamo grad iz kojeg je svetski šampion Natalija Savić” rekao je Kozarev.

I ove godine, gost grada na Mitrovdan bio je Milorad Arlov predsednik Odbora za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji Republike Srpske. Tradicionalno, već četvrtu godinu zaredom, kao dar najmlađim mitrovčanima,iz Republike Srpske striže zlatnik koji – umešen u veliku pogaču dobija najsrećniji mališan. Ove godine to je Anastasija Spasojević.

 

Obeležavanje gradske slave završeno je slavskim ručkom u porti hrama Svetog Dimitrija.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još