• Početna>
  • Vesti>

Jevtić u Istanbulu: Obaveza nam je da se zalažemo za mir i stabilnost na Balkanu

Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajedice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je danas da je izuzetno važno održati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da od toga zavisi kako će se živeti i na Kosovu.

Jevtić je na otvaranju Istanbulske konferencije o bezbednosti (Istanbul security conference), gde je govorio kao specijalni gost, rekao da je ovo dobra prilika da se govori o bezbednosti i izazovima svih naroda koji na Kosovu žive, ali ne samo na Kosovu, nego generalno na Zapadnom Balkanu.

“Živim u području gde je bezbednosna situacija krhka i znam koliko je važno da se održi mir i stabilnost na čitavom Zapadnom Balkanu jer upravo od toga zavisi kako ćemo i mi na Kosovu živeti. Područje Zapadnog Balkana je u razvoju i to je ono što je dobro i na čemu trebamo i dalje raditi. Ukoliko želimo da problem odnosa Srba i Albanaca na čitavom prostoru rešimo dugoročno, važno je da se u ovom trenutku suočimo i kažemo, kakve odnose želimo da imamo kao dva najveća naroda“, kazao je Jevtić tokom obraćanja.

Poseban akcenat je stavio na činjenicu da sve polazi od nas samih i da je od politike i bilo kakvih interesa te vrste važniji život.

“Život je ono što mora da pobedi na svim prostorima. Ne smemo dozvoliti da bilo koji narod zbog politike trpi posledice. Uvek i na svakom mestu govorim da je život ispred politike i iskreno mislim da ako se vodimo ovime biće manje sukoba i konfilkata. Dakle, moramo da se više zalažemo za život” – podvukao je Jevtić.

Ukazao je na važnost dijaloga jer, kako je rekao, to je najbolji način da se dugotrajno reši pitanje odnosa Srba i Albanaca.

Konferencija ovog tipa prilika je da se razmene mišljenja i iskustva o izazovima u oblasti odnosa među ljudima i bezbednosti kao produktu tih odnosa o kojoj se danas mnogo govori.

“Ovo je takođe prilika da čujemo i od drugih predstavnika različitih zemalja iz čitavog sveta koji su ovde danas došli sve ono sa čime se, kada je o bezbednosti reč, te zemlje suočavaju”, istakao je Jevtić.

Istanbulska konferencija o bezbednosti se održava četvrtu godinu za redom i ove godine će trajati do 9. novembra.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još