Dačić: Kfor da ostane u nesmanjenom sastavu na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da je veoma važno da se mandat Kfora realizuje u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN i da ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i Metohiji. Iz NATO-a poručuju da treba da se nastavi traganje za rešenjem prihvatljivim za sve strane.

Ivica Dačić je podsetio da je Kfor bitan garant Briselskog sporazuma i da je važno da svojim aktivnostima bude statusno neutralan.

Na otvaranju 6. NATO nedelje u Beogradu, šef diplomatije rekao je da se Srbija protivi transforamaciji bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, jer se, kako kaže, time krši rezolucija 1244 i ugrožava se regionalna stabilnost.

“Priština očigledno ne odustaje od toga, bez obzira što ih formalno tako ne definiše. Ponovo preduzimaju jednostrane poteze koji su potencijal za nestabilnost”, rekao je Dačić.

Dodaje da su Srbiji važne garancije da kosovske snage ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora i da očekuje da Kfor deluje preventivno u cilju sprečavanja akcija na sever, jer za to, kako kaže, ima mandat.

“Očekujemo da se jasno osudi nepoštovanje dogovora i da se kaže koja strana krši dogovor, a ne da se obe strane pozivaju na uzdržanost”, rekao je šef srpske diplomatije.

Ističe da je KiM glavni bezbednosni izazov i da samo kompromisno rešenje može pozitivno da deluje na podsticanje mira.

Dodaje da odnos Srbije i NATO-a opterećuju događaji iz prošlosti i da je većini građana prva asocijacija bombradovanje 1999. godine, navodeći da je važno što je generalni sekretar Jens Stoltenberg izrazio žaeljenje zbog civilnih žrtava bombradovanja.

“Nedavno je to učinio i američki ambasador Kajl Skot”, istakao je Dačić.

Kada je reč o tome šta NATO može da učini da bi se odnos sa Srbijom poboljšao, šef srpske diplomatije je naveo da bi to bilo  – protivljenje transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga, pomoć u očuvanju kulturnog nasleđa na KiM, kao i u izgradnji infrastrukturnih objekata koji su porušeni u bombradovanju.

“Naš zadatak u Ministarstvu spoljnih poslova je da javnom mnjenju objasnimo suštinu saradnje sa Alijasnom”, rekao je Dačić.

Ministar je istakao da je Srbija opredeljena za dalji razvoj saradnje sa NATO-om i da to uspešno čini od pristupanja Partnestvu za mir, navodeći da se politika vojne neutralnosti Srbije ne dovodi u pitanje.

S druge strane, rekao je šef srpske diplomatije, Srbija uvažava opredeljenje suseda za članstvo u NATO.

“U tom smislu očekujemo razumevanje za našu saradnju sa zemljama koje nisu članice NATO-a, jer one nisu na štetu naših odnosa sa državama članicama Alijanse”, rekao je Dačić.

NATO o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova

“NATO ne kaže da je protiv transformacije bezbednosnih snaga Kosova, jer je to pravo vlasti na Kosovu, ali svaki razvoj mora biti sproveden u skladu s Ustavom i u uz konsultacije s međunarodnom zajednicom”, izjavio je Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a na otvaranju 6. NATO nedelje u Beogradu.

“Ako bismo im oduzeli to pravo onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo. Međutim, više puta smo rekli da svaki razvoj mora biti sproveden u skladu sa Ustavom na Kosovu i u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Pščel.

Kada je reč o prisustvu Kfora na KiM, Pščel, kaže da ne postoje planovi da se nešto smanjuje ili menja, te da njihovo prisustvo zavisi od bezbednosne situacije.

“Stav NATO je da se nastavi traganje za rešenjem prihvatljivim za sve strane”, rekao je Pščel.

Dodaje da NATO i svih 29 članica deli zajednički interes sa Srbijom, a to su mir i stabilnost u regionu.

“Ima još mnogo mitova ne samo o NATO-u već i o odnosima NATO-a i Srbije. Nadamo se da ćemo uspeti da razbijemo neke od njih”, rekao je Pščel.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još