Reagovanja na odluku Prištine o dodatnom porezu na srpsku robu

Povećanje poreza na robu iz centralne Srbije na KiM je politički motivisan udar na interese svih građana, saopštila je Srpska lista. Sa druge strane, zamenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli izjavio je da je to poruka Srbiji da shvati da će za svako negativno ponašanje platiti cenu. Predsednik opštine Bujanovac zatražio je od kosovske vlade da izuzme albanske proizvođače od novouvedenog poreza.

Srpski i albanski zvaničnici reagovali su na uvođenje dodatnog poreza od 10 odsto na uvoz proizvoda iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine na srpsku robu.

Srpska lista upozorila je da je povećanje poreza na robu iz centralne Srbije na KiM politički motivisan udar na interese svih građana, jer će jedino oni ispaštati zbog viših cena, dok će političke elite i njima bliski trgovački lobiji kao i do sada profitirati na muci običnih ljudi.

“Ovime se, takođe, stvara nepotreban animozitet između srpskog i albanskog naroda i sprečava saradnja privrednika i opština sa obe strane administrativne linije. Taj potez je i u neskladu sa politikom liberalizacije trgovine na kojoj danas počiva Evropska unija i stoga je anticivilizacijski čin” rečeno je u saopštenju Srpske liste.

Navodi se i da ta “objava trgovinskog rata” pripada nekim mračnim vremenima prošlosti i, pored toga što je protivna CEFTA sporazumu, u potpunoj je suprotnosti sa samom intencijom da se između srpskog i albanskog naroda grade miroljubivi odnosi i poverenje.

Srpska lista, kao aktivan politički činilac na Kosovu i Metohiji, biće prinuđena da pribegne raznim vidovima mirnih protesta ukoliko nerazumna odluka vlasti u Prištini ne bude opozvana, ističe se u saopštenju.

Pacoli: Srbija plaća cenu za negativno ponašanje

Zamenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli izjavio je da je uvođenje poreza od 10 odsto za robu proizvedenu u Srbiji i BiH, “poruka Srbiji da shvati da će za svako negativno ponašanje platiti cenu”.

Pacoli je na svom Fejsbuk profilu napisao da je ova mera vlade u Prištini uvedena recipročno.

“Već neko vreme obaveštavamo evropske institucije o skandaloznom ponašanju Srbije i njenih institucija protiv ljudskih prava i ekonomskih sloboda građana Kosova”, naveo je Pacoli, koji je i kosovski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da već neko vreme predstavnici Prištine na forumima i sastancima skreću pažnju na, kako je naveo, “skandalozno ponašanje srpske diplomatije, posebno na propagandu i lažne vesti nedemokratskog režima u Srbiji”.

Pacoli smatra da je ponašanje, kako navodi, “antievropske Srbije” dovedeno do kraja, te da je “kap prelila čašu”.

“Odlukom kosovske vlade uvedena je mera za robu uvezenu iz Srbije koja je stavila tačku na strpljenje”, naveo je Pacoli.

Predsednik opštine Bujanovac: Izuzmite nas iz dodatnog poreza

Šajip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac,  zatražio je od kosovske vlade da izuzme albanske proizvođače od novouvedenog poreza od 10 posto na robu iz Srbije.

Posle odluke Vlade Kosovo o “uspostavljanju zaštitnih mera za proizvode koji dolaze iz Srbije”, predsednik opštine Bujanovac je na Fejsbuku zatražio izuzeće od ovih mera za albanske proizvođače i proizvode koji se na Kosovo izvoze iz južnog dela centralne Srbije.

Kamberi je naveo da je za albanske proizvođače Kosovo jedino tržište.

Kusari Ljilja: Odlukom se kažnjavaju građani Kosova

Poslanica Skupštine Kosova i predsednica parlamentarne partije Alternativa Mimoza Kusari Ljilja ocenila je kao lošu odluku kosovske vlade da uvede takse.

Poručila je premijeru Ramušu Haradinaju da proba nešto drugo, jer “ova mera neće uspeti”, te da se ovom odlukom u stvari kažnjavaju građani Kosova.

“Uspostavljanjem takse od 10 odsto od strane Kosova Srbija i srpske kompanije neće osetiti sankcije Vlade Kosova. Većina kompanija već imaju zalihe na Kosovu, dok će povećanje od 10 odsto, kada se zalihe potroše platiti građani Kosova”, napisala je Ljilja na Fejsbuku, prenosi RTK lajv.

“Sveže je u sećanju da su se tim odlukama usprotivile mnoge moje bivše kolege iz vladinog kabineta, uz obrazloženje da nanose štetu odnosima sa susedima i da krše sporazum CEFTA”, napisao je Hasani, izveštava Koha.net.

Ironično je naveo da mu je “drago kada ti isti danas traže mere protiv Srbije i Bosne”.

“S obzirom na to da ih znam, sumnjam da će te mere biti dugovečne, mogu da potraju samo do sledećeg utorka”, istakao je bivši ministar Hasani, koji je smenjen sa tog položaja posle godinu dana, na zahtev njegove partije, Socijaldemokratske inicijative.

Bivši kosovski ministar trgovine i industrije, Bajram Hasani, ocenio je da odluka vlade u Prištini može trajati samo do sledećeg utorka.

Hasani je u objavi na Fejsbuku rekao da je, dok je bio ministar za trgovinu i industriju, preduzeo nekoliko mera spram susednih država za proizvode koji nanose štetu kosovskim proizvođačima.

Izvor: RTS, Tanjug, TV Most

Foto: Tanjug

 

Comments