EU: Priština da objasni povećanje poreza na robu iz Srbije i BiH

Brisel traži hitno objašnjenje o neočekivanoj odluci kosovske vlade da poveća za 10 odsto porez na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ove mere su jasno kršenje obaveza Kosova u okviru sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini”, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Naglasila je da EU očekuje da Kosovo, koje trenutno predsedava CEFTA, povuče odluku i u potpunosti poštuje obaveze iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Odluka vlade u Prištini podriva regionalnu saradnju, uključujući i Regionalnu ekonomsku zonu, a nije ni u skladu sa principima iz sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, navodi se u saopštenju koje je potpisala Kocijančič.

Prištinski mediji javili su da je kosovska vlada uvela dodatni namet od deset odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nova taksa se ne odnosi na svetske robne marke koje se proizvode u Srbiji i BiH.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."