Vanredni Sabor SPC: Kosovo, raskol i neka iznenađenja?

Prvi put nakon osam godina u Beogradskoj patrijaršiji danas se okupljaju arhijereji na jesenjem, vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, kojim će prdsedavati “prvi među jednakima”, patrijarh Irinej.

Iako je ovo vanredno zasedanje najavljeno još proletos sa unapred zakazanom temom temom crkvene nastave, dnevni red današnje sedice najvišeg crkvenog zakonodavnog tela će, prema saznajima Tanjuga u Patrijaršiji, biće utvrđen na samoj sednici.

A, sudeći prema aktuelnom trenutku, na stolu će se naći pitanje Kosova I Metohije i novonastala situacija nakon što je Vaseljenska patrijaršija priznala autokefalnos raskolničkoj ukrajinskoj crkvi, te najavljena crkvena nastava.

Očekuje se da će, međutim, jedan broj vladika, pre svega bliskih mitropolitu Amfilohiju i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju insistirati da se i pitanje Kosova i Metohije i dalje sudbine srpske južne pokrajine, nađe na na dnevnom redu ove vanredne sednice.

Reč je o vladikama, koje naime smatraju da, bez obzira na to što je Sabor SPC, posle prolećnog zasedanja početkom maja ove godine, saopštio konačan stav da je protiv podele KiM I priznanja jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, stvari idu u suprotnom pravcu i da je potrebno da crkva jače podigne svoj glas protiv priznanja.

Istovremeno, tvrdi Tanjugov izvor, veći je broj vladika među kojima je i Irinej bački, koji smatraju da je crkva već saopštila svoj stav i da nema razloga ponovo tu temu stavljati na dnevni red.

Naš izvor, međutim smatra da ove vladike, iako u većini neće biti preterano tvrde , pa da će se tema KiM ipak naći na dnevnom redu, jer bi, svesni su, bilo neprimereno ne prihvatiti tako važnu temu i raspravu kakva je – u kom pravcu idu dalje stvari oko budućnosti KiM.

Tanjug podseća da je iz SPC proletos poručeno:

“Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti”.

 

Izvor RTS

 

 

Comments