Uprava Notr Dama se oglasila o kosovskoj zastavi

Uprava pariske katedrale Notr Dam oglasila se o odluci o stavljanju zastave Kosova u crkvi povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Kako je navedeno, odluka je doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u nedelju u Parizu, javila je agencija Frans pres.

Neimenovani portparol crkve objasnio je da je odlučeno da se stave zastave svih onih koji su pozvani na komemoraciju na osnovu spiska dobijenog od Jelisejske palate.

“Notr Dam ne zauzima ničiji stav niti se bavi diplomatijom”, rekao je portparol.

Na komemoraciju u nedelju u Parizu pozvano je nekoliko desetina šefova država i vlada. Pozvani su predsednik Kosova Hašim Tači, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vest o zastavi Kosova u Notr Damu je tokom vikenda preneo na Tviteru kosovski ambasador u Francuskoj Kendrim Gaši.

On je na toj društvenoj mreži postavio fotografiju crkve sa zastavama država učesnica rata i napisao: “Zastava Kosova prvi put se vijori u Notr-Damu u okviru komemoracija 100 godina od završetka Prvog svetskog rata”.

Ta vest je izazvala nezadovoljstvo vlasti u Beogradu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je isticanje zastave Kosova u pariskoj katedrali “veliki skandal”, ali da Beograd to ne može da spreči.

 

Izvor B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."