Kurc skeptičan po pitanju transformacije KBS u vojsku

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je zvaničnicima u Prištini da će podržati svaki njihov dogovor sa Beogradom u postizanju sporazuma, koji je među uslovima da bi Kosovo napredovalo ka evropskim integracijama i između ostalog, dobijanja vizne liberalizacije. Sebastijan Kurc je izrazio skepticizam po pitanju budućnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ono što je rekao u Beogradu, Sebastijan Kurc je delimično ponovio i u Prištini. Zauzeo se za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podržava svako rešenje koje je rezultat dogovora.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju i zamolio sve žitelje Kosova da podrže nastojanja bez kojih nema stabilnosti u region i evropske perspektive.

Kurc je na konferenciji za novinare nakon susreta sa Hašimom Tačijem rekao da je napredak u dijalogu i postizanje sporazuma sa Beogradom jedan od uslova za viznu liberalizaciju za žitelje Kosova.

Austrijski kancelar izrazio je skepticizam kada je u pitanju budućnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, jer , po njemu, ona nije rezultat unutrašnjeg dogovora predstavnika svih zajedica koje žive na Kosovu.

Hašim Tači je preneo na zajedničkoj konferenciji za novinare da je sa austrijskim kancelarom razgovarao  evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ponovivši da je strategija Prištine da se sveobuhvatnim sporazumom sa Beogradom približi Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim nacijama.

Tači se zahavlio Sebastijanu Kurcu na autrijskim investicijama na Kosovu i prisustvu austrijskih vojnika u sastavu Kfora, koje je najbronije  medju svih 28 članica alijanse. Austrijski kancelar se u Prištini sastao i sa Ramušom Haradinajem.

Izvor:  RTS

Comments

Pročitaj još