EU priprema nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija intenzivno radi na organizaciji nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, između predsednika Srbije Alkesandra Vučića i Hašima Tačija, uz evropsko posredovanje, saznaje “Tanjug” u Briselu.

Nezvanično, u Briselu se spekuliše da bi do novog sastanka na najvišem nivou moglo da dođe možda i do kraja sedmice, ali za to zasad nema konkretnijih, makar i nezvaničnih potvrda.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je u toku “intenziva faza” razgovora timova Evropske službe za spoljne poslove sa “obe strane u dijalogu”, koja se, kako se naglašava u Briselu, ne odvija nužno “pred kamerama”.

Evropski izvori ocenjuju da šefica EU diplomatije Federika Mogerini ne želi da saziva sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve dok ne bude sigurna da će se na njemu postići “konkretan rezultat”, odnosno napredak u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

Taj sporazum bi, prema izvorima Tanjuga iz Brisela, trebalo da obuhvati sva otvorena pitanja i sve ono što do sada nije primenjeno, a dogovoreno je između dve strane.

U Briselu takođe smatraju da “nije ostalo još mnogo vremena” za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji će, kao pravno obavezujući, “svi morati da primene”.

Članice EU trenutno su i u procesu odlučivanja o broju poglavlja, koje bi Srbija mogla da otvori do kraja ove godine.

Za tu odluku značajan je izveštaj Evropske komiisje o napretku Srbje u poglavljima 23 i 24, kao i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o poslednjem napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

 

Comments