Jevtić sa Florens Mangin: Dijalogom rešavati probleme

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povrtak u ostavci Dalibor Jevtić, sastao se danas u Prištini sa direktorkom departmana Ministarstva spoljnih poslova Francuske za Kontinentalnu Evropu, Florens Mangin.

Jevtić je sa gospođom Mangin, sa kojom je bio i ambasador ove zemlje na Kosovu Didier Šabert, razgovovarao o položaju srpskog i drugih nevećinskih naroda na Kosovu, problemima koji ih opterećuju i kako ih rešiti u korist svih koji na ovim prostorima žive.

Na početku sastanka je istakao da lično smatra da mir i suživot nemaju alternativu i da sve probleme koji stoje na putu bolje budućnosti izmeću Srba i Albanaca treba rešavati dijalogom.

„ Dijalog je nešto čime moramo doći do cilja a taj cilj je mir i bolji žiot za sve narode na Kosovu. Zamrznuti konflikt ili konflikt bilo koje vrste nije rešenje, zato dijalog nema alternativu i  potrebno ga je podržati na svim nivoima. Kompromis kao rešenje je nešto što će biti bolno, politički bolno, ali ako je kompromis nešto što donosi dugoročan mir i bolji život onda život običnih ljudi mora da bude ispred svake politike“, kazao je ministar Jevtić.

Florens Mangin je kazala da se apsolutno slaže sa ministrom Jevtićem u tome da dijalog mora biti osnovni način rešavanja problema, da se sa rešavanje određenih problema mora ubrzati jer narod mora konačno da oseti boljitak.

Investiranjem u sredine u kojima žive Srbi mogu se i te kako poboljšati uslovima života i stvoriti bolja klima kada je u pitanju povratak, rečeno je tokom sastanka. Nova radna mesta su nešto što nam je preko potrebno podvukao je Jevtić i napomenuo da se poboljšanjem ekonomije mogu prevazići mnogi problemi.

Zvaničnici su tokom sastanka govorili i o zastoju u formiranju ZSO, obrazovanju, uzurpiranoj imovini, incidentima u povratničkim sredinama kao i pozicije Srpske liste oko procesa transformacije KBS-a u oružane snage.

Jevtić je još jednom ukazao i na probleme koji trenutno postoje unutar samih institucija na Kosovu, posebno naglasivši čestu neprimenu važećih zakonskih propisa u vezi sa pravima nevećinskih naroda,navodi se u saopštenju.

Izvor TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."