“Grafest” u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

I ove godine ostvarenja sa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST biće prikazani u Kosovskoj Mitrovici istovremeno kada i u Gračanici. Filmovi sa GRAFEST 2018. (takmičarski i revijalni program) biće emitovani u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ od utorka 6. novembra do petka 9. novembra 2018. godine, u večernjim terminima.
U takmičarskoj selekciji sedmog po redu GRAFEST-a uvršteno je 12 dokumentarnih i televizijskih formi (u okviru postojećih produkcija na KiM), a u revijalnom programu biće prikazano 6 novih ostvarenja.
Specijalni gost ovogodišnjeg GRAFEST-a biće Miloš Škundrić, autor dokumentarnog filma „Dugo putovanje u rat“, koji će u „Akvarijusu“ biti emitovan u utorak 6. novembra 2018. godine od 20:30. Posle projekcije ovog dokumentarca, publika u „Akvarijusu“ biće u prilici da pozdravi autora – razgovor sa Škundrićem planiran je za oko 22:45.
Pored tri nagrade (plaketa i novčani deo) koje tradicionalno dodeljuje organizator (u žiriju su Tanja Fero, Nevena Matović, Đorđe Jevtić i Anđelka Ćup), ove godine biće uručena i specijalna nagrada za najbolju televizijsku formu koju dodeljuje PKC „Akvarijus“ (plaketa i umetnička slika), a na osnovu mišljenja predstavnika nezavisnih medija sa severa KiM (Nenad Radosavljević – RTV Mir; Ivan Mitić – Kossev; Ivana Vanovac – Radio Kosovska Mitrovica; Jelena Marković – Radio Kontakt plus; Aleksandar Dunđerin – PKC „Akvarijus“).
Organizator GRAFEST-a je Dom kulture Gračanica, a selektor i producent festivala Sonja Đekić. Ove godine filmovi će se prikazivati i u Prizrenu, u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije“.
Ulaz na sve projekcije i dešavanja (Gračanica, Kosovska Mitrovica, Prizren) je besplatan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još