• Početna>
  • Vesti>

Za 39 odsto građana pojam razgraničenja s Kosovom nije jasan

Za 41 odsto građana Srbije pojam razgraničenja na Kosovu i Metohiji je jasan, a 39 odsto ispitanika reklo je da im nije jasna ta ideja o rešenju kosovskog pitanja, pokazalo je istraživanje Demostata.

Istraživanje je sprovedeno od 7. do 18. oktobra, a učestvovalo je 1.200 ispitanika.

Dijalog sa Kosovom podržava 79 ispitanika, dok 12 odsto misli da je bolji zamrznuti konflikt i čekati bolja vremena.

Iako su građani za dijalog, 61 odsto se ne slaže sa idejom razmene teritorija, koja bi podrazumevala razmenu severa Kosova za Preševsku dolinu.

Za 76 odsto ispitanika neprihvatljivo je da za nezavisnost Kosova kompenzacija bude prijem Srbije u Evropsku unija.

Utvrđeno je i da 66 odsto ispitanika ne bi podržalo da Republika Srpska postane deo Srbije, a da zauzvrat Kosovo bude nezavisno.

U “unutrašnjem dijalogu” o Kosovu nije postignuto ništa, smatra 41 odsto gradjana, a 19 odsto je kazalo da to ne zna, dok 46 odsto ispitanika ponavlja da je za “punu normalizaciju odnosa potvrđenu pravno obavezujućim sporazumom”.

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da se postavlja pitanje da li je “ta politika svesno vođđena ili je to rezultat njene neuspešnosti”.

Programski direktor Demostata Zoran Panović kazao je da građani u stvari “prećutno govore” da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “nije izašao s jasnim planom” o rešenju kosovskog problema, a prećutno “svi znaju šta ono znači”.

“Građani Srbije nisu spremni da podnesu ‘žrtve’ za Kosovo, jer svi odgovori govore da nema zamene Preševske doline za sever Kosova, ništa suštinskog da se promeni… To je prilično tvrda pozicija”, ukazao je Panović.

Izvor: Radio Kontakt Plus,Tanjug

Comments

Pročitaj još