Zabrinjavajuća statistika saobraćajnih nezgoda

Tokom 2018. godine na kosovskim putevima zabeležen je veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, pa je sastanak Saveta za bezbednost na putevima bio posvećen rešavanju ovog problema. Naglašeno je da će institucije ostati posvećene bezbednosti na putevima kako bi se smanjila crna statistika.

Ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj je na Savetu bezbednosti na putevima poručio da će predsedavajući ovog saveta najmanje jednom godišnje izveštavati Skupštinu.

On je najavio da Savet planira formiranje stručne grupe.

“Savet će biti posvećen većoj bezbednosti na putevima, razvoju i sprovođenju politike sigurnosti na putevima, podizanju svesti javnosti o pitanjima sigurnosti na putevima, kroz promotivne kampanje i koordinaciju rada svih subjekata u promovisanju bezbednosti na putevima”, rekao je Ljekaj.

Generalni direktor kosovske policije Rašit Ćalaj, istakao je da će se kosovska policija posvetiti maksimalnoj bezbednosti u saobraćaju.

“Postoji velika potreba za koordinacijom svih nadležnih ministarstava i institucija. Zalagaću se da kosovska policija učini sve za veću bezbednost na putevima. Kako bi se smanjio veliki broj saobraćajnih nezgoda, potrebno je promeniti kulturu vožnje na putevima. Kosovska policija će povećati svoje kapacitete na svim putnim pravcima”, istakao je Ćalaj.

Neprilagođena brzina, nepoštovanje saobraćajnih znakova i upotreba telefona tokom vožnje, samo su neki od uzroka saobraćajnih nesreća.

Prema statistici Policije Kosova od januara do septembra 2018. godine u 69 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom život je izgubilo 90 osoba.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još