Veselji: Vojska do kraja godine bez obzira na proteste Beograda

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji najavio je da će u kosovskoj vojsci biti 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika i da za to postoji puna podrška gotovo svih članica NATO-a.

Kadri Veselji je rekao za zagrebački “Večernji list” da će kosovska vojska biti formirana do kraja godine, bez obzira na proteste iz Beograda.

“Na osnovu svih analiza koje smo napravili s prijateljima iz NATO-a, što se tiče strateške sigurnosti, imaćemo pet hiljada aktivnih i tri hiljade rezervnih vojnika. Za sve to imamo i punu podršku gotovo svih članica NATO-a”, rekao je Veselji.

Izgrađen je dugoročni plan koji će trajati 10 godina, rekao je Veselji i dodao da će vojska “biti sastavljena od svih građana Kosova”.

Zadatak vojske biće, kako tvrdi, isključivo borba protiv terorizma i globalne pretnje.

“Ovo što se Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova, nije ljudski ni korektno”, rekao je Veselji za “Večernji list”.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."