Veselji: Odlučni smo da osnujemo vojsku Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je danas da je vlast u Prištini odlučna da osnuje vojsku Kosova, bez obzira na proteste koji dolaze iz Beograda i ocenio da pozivi predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima da ne učestvuju u toj vojsci “nisu ljudski ni korektni”, preneo je danas zagrebački “Večernji list”.

“To ćemo uraditi zajedno s medjunarodnom zajednicom i u stalnom smo kontaktu sa SAD, kao i sa našim partnerima iz NATO, Nemačkom, Francuskom, Italijom, Hrvatskom, Velikom Britanijom… Zbog pritisaka iz Beograda, Srpska lista je bila uzdržana pri usvajanju zakona o kosovskoj vojsci i otvoreno su rekli da su protiv”, kazao je Veselji.

Po njegovom mišljenju, Kosovo je imalo dve opcije za osnivanje vojske: zakonom o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, i promenom Ustava što nije bilo moguće ostvariti zbog suprotstavljanja Srpske liste.

“Zato smo se odlučili za transformaciju, za šta nam nije bila potrebna dvotrećinska podrška, kao ni podrška Srpske liste”, objasnio je Veselji.

On je u intervjuu kazao da Kosovo želi mir i dobrosusedske odnose, a ne rat.

“Ta transformacija ne znači da ćemo mi krenuti u rat ili voditi agresivnu politiku, kako to Vučić želi da prikaže. To potpuno razumeju naši gradjani srpske nacionalnosti koji su, uprkos pritiscima iz Beograda, ušli u redove vojske Kosova”, ocenio je Veselji.

Veselji je rekao da će zadatak Vojske Kosova biti isključivo borba protiv terorizma i globalnih pretnji ne samo Kosovu, već i ostalim zemljama regiona, uključujući Srbiju.

“To što se Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova, nije ljudski, ni korektno. Mi smo nezavisna država i Srbi koji žive na Kosovu ravnopravni su građani Republike Kosovo”, kazao je Veselji.

 

Izvor: TV Most / Beta

Comments

Pročitaj još