• Početna>
  • Vesti>

Pomoć države Srbije ugroženom stanovništvu Kosovskog Pomoravlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom nedavne posete KIM, insistirao na investicionim planovima za razvoj 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.  Ovih dana privremeni organ opštine Gnjilane sa sedištem u Gornjem Kuscu, vrši raspodelu pomoći u građevinskom materijalu, socijalno ugroženom stanovništvu na teritoriji opštine Gnjilane.

Zvezdan Denić iz Gornjeg Kusca, do pre pet godina radio je u preduzeću za održavanje puteva “Magistrala” koje je funkcionisalo po sistemu republike srbije. Od kako je ostao bez posla, osim socijalne pomoći i dečjeg dodatka drugog prihoda u porodici nema. U starijoj trošnoj kući živi sa suprugom i dvoje dece, kaže da  mu je ova pomoć od velikog značaja i da će materijal koji je dobio upotrebiti za postavljanje betonske ploče, i zamenu krovne konstrukcije.

Šestočlnana porodica Novice Savića u Koretištu, uskoro će dobiti novi krov nad glavom. Rešeni da ostanu na svojim imanjima, imaće uslove i za opstanak naslednika.

Posetili smo i porodicu Dragiše Simića u Pasjanu, koga nismo zatekli kod kuće, otišao je na tor blizu sela i pustio ovce na ispašu. Njegov otac Dušan koji je ostao na toru da bi sredio štale u kojima čuvaju 280 ovaca, kaže da se od stočarstva može živeti, ali, da je svaki vid  pomoći uvek dobro došao.

Zoran Aksić, iz Pasjana kome je dodeljena pomoć za renoviranje krova kuće, u kojoj žive njegovi roditelji, supruga i dvoje dece nema stalni posao, povremeno radi kao konobar u obližnjem restoranu, međutim njegova zarada ne pokriva svakodnevne troškove. Živimo od moje penzije kaže njegov otac sedamdesetogodišnji Branko.

Osim preko Kancelarije za KiM, pomoć za siromašne u ovom delu Kosovskog Pomoravlja Privremeni organ opštine Gnjilane obezbeđuje i preko Komesarijata za izbeglice Srbije za integraciju interno raseljena lica i lica iz readmisije.

U toku je realizacija više projekata koje sprovodi privremeni organ opštine Gnjilane, kako bi se poboljšali uslovi života lokalnog stanovništva.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima razrađene procene ekonomskih i socijalnih potreba u opštinama  na Kosovu I Metohiji i u najskorijem periodu će, na osnovu realnih i sve većih mogućnosti države, pomoć srpskom narodu biti intenzivirana.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još