U Gračanici otvoren Prvi međuopštinski sajam meda

Prvi međuopštinski sajam meda, koji je okupio je proizvođače sa cele teritorije Kosova, otvorio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, koji je poručio da će država Srbija nastaviti da pomaže Srbima na Kosmetu u svim sverama života i opstanka na ovom prostoru.

“Vlada Srbije je odobrila jedan lep paket mera koji treba da vas učini sve ponosnim, na evropskom i svetskom nivou što će se ovde stvoriti u narednom periodu, ne samo kad je u pitanju veliki broj radnih mesta koji će industrijskim i drugim potencijalima, koje je Vlada predvidela otvoriti i stvoriti, nego, i novom energijom za kojom žudi ovaj kraj godinama. Kroz rad, kroz stvaralaštvo u svakom smislu, kroz proizvodnju, a posebno proizvodnju hrane, možemo da stvorimo mnogo jači temelj i napravimo u srpskim sredinama na Kosmetu, nešto čime ćemo biti ponosni u širim okvirima od ovih naših lokalnih i nešto što će pomoći opstanak srpskog naroda na ovim prostorima”, kazao je Kozarev.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je okupljenim proizvođačima i posetiocima sajma da mu je čast što je opština Gračanica domaćin prvog međuopštinskog “pčelarskog sabora”.

“Verujem da ćemo i ubuduće organizovati ovakve i slične manifestacije . Svim dragim gostima želim dobrodošlicu. Imali smo niz sastanaka ne samo u vezi organizacije ove manifestacije već i u vezi pronalaženja najboljih mogućih načina kako da pomognemo pčelarima. Komunikaciju i razgovor nastavljamo kako bi opština Gračanica na najbolji mogući način pomogla pčelarima”, kazao je Popović.

Na štandovima su pored meda izloženi i razni proizvodi na bazi meda, poput rakije medovače, kozmetičkih krema na bazi medazakao i opreme za gajenje pčela.

Predsednik udruženja pčelara “Nukleus” iz Gračanice Mladen Đokić kaže da se nada da će u narednimn godinama ova manifestacija zaživeti.

“Udruženje pčelara “Nukleus” će uskoro obeležiti svoj prvi rođendan. Trenutno imamo dvadesetak članova, a očekujemo da nam se uskoro pridruži još oko pet. Planiramo i da u narednom periodu organizujemo regionalni sajam, gde bi učešće uzeli proizvođači iz svih susednih država”, kaže Mladen, koji ističe da u tome očekuje podršku od lokalnih vlasti ali i ministarstva poljoprivrede.

Sajam, koji je organizovalo udruženje pčelara “Nukleus” iz Gračanice, održava se na platou u centru Gračanice, a osim pčelara sa teritorije opštine Gračanice, pčelinje proizovde izložili su i pčelari iz Štrpca, Novog Brda, Zubinog Potoka, Leposavića i drugih mesta širom Kosova.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još