Sastanak generala Mojsilovića sa komandantom KFOR-a

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu sa komandantom KFOR-a Salvatoreom Kuočijem o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, i o realizaciji zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i KFOR-a, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prvi zvanični susret dvojice generala, otkako je u septembru ove godine general Mojsilović postavljen na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije, održan je u kasarni “Topčider” u Beogradu.

Kako je u saopštenju navedeno, izražavajući zabrinutost zbog nedavnih događaja, Mojsilović je posebno istakao da jednostrani i netransparentni postupci usložnjavaju situaciju na terenu, te da je poštovanje svih sporazuma koji su na snazi i obaveza koje proističu iz njih suštinski važno za stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je obostrani interes Vojske Srbije i KFOR-a očuvanje bezbednosti u zonama odgovornosti sa obe strane administrativne linije, i da je KFOR kao međunarodni činilac najodgovorniji za sigurnost svih građana na Kosovu, a posebno nealbanskog stanovništva.

To je bio sastanak na visokom nivou u okviru Zajedničke komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma, koju čine komisija komande KFOR-a i komisija predstavnika snaga bezbednosti Srbije.

Sastanci Zajedničke komisije redovno se održavaju na različitim nivoima od 1999. godine, radi sprovođenja Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, od 9. juna te godine.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments