• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Kompromis jedino rešenje, nezavisnost nije na stolu

Nije istina da je priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, rekla je za radio “Bi-Bi-Si” premijerka Brnabić i poručila da je Beograd spreman na kompromis.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na početku posete Velikoj Britaniji da je kompromis po pitanju Kosova jedino moguće rešenje, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube, saopštila je pres-služba premijerke.

“Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije, da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje. Kao što znate, Kosovo je uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, svi naši najvažniji manastiri i crkve su tamo”, poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija nije baš najbolje odnosila prema Kosovu osamdesetih godina 20. veka, premijerka je odgovorila da to sve zavisi od toga na koji deo istorije se fokusiraju.

“Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vođeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost”, poručila je Brnabićeva.

Na pitanje o uslovu priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova za članstvo u EU, odgovorila je da nije istina da je to uslov jer pet zemalja Unije ne priznaju Kosovo – Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, tako da takozvana nezavisnot Kosova “apsolutno nije na stolu”.

Ono što je na stolu, kako je dodala, je da treba doći do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte.

“Sa tim se potpuno slažem. Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu, da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji. Nama je kompromis u interesu i treba da se fokusiramo na sve ono što radimo od 2014. godine – nova radna mesta, veći kvalitet života za naše građane, transparentna i efikasnija javna uprava”, navela je Brnabićeva.

Međutim, napomenula je, sve te reforme će biti uzalud ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

“Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi”, zaključila je predsednica Vlade.

Premijerka je danas govorila na konferenciji “Izazovi Vlada 2018” Škole za upravu “Blavatnik”, Univerziteta u Oksfordu, a tokom dana će održati i predavanje u “Oksford junionu”, najvećem debatnom udruženju na tom univerzitetu.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još