• Početna>
  • Vesti>

KRAGUJEVAC – Podrška za povratak na Kosovo i Metohiju od EU

Zahvaljujući ovom projektu, 30 porodica interno raseljenih lica će biti podržano da se vrati na Kosovo i Metohiju, kroz obezbeđivanje prevoza porodica i njihovih stvari do mesta povratka i osnovnih povratničkih paketa, prema njihovim potrebama.

Pored toga, u cilju jačanja mogućnosti zapošljavanja, 60 porodica interno raseljenih lica će dobiti ekonomske grantove za generisanje prihoda i pokretanje poslovanja dok će 90 interno raseljenih lica pohađati kurseve ili treninge za stručno osposobljavanje.

Projekat sprovodi Danski savet za izbeglice sa gradom Kragujevcem i organizacijama Božur i Sveti Spas, u bliskoj saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, Komesarijatom za izbeglice i migracije, UNHCR-om, opštinama u Srbiji i drugim relevantnim akterima.

Cilj javne prezentacije je da informiše interno raseljena lica sa Kosova i Metohije o planiranim rezultatima i dostupnoj pomoći u okviru projekta.

Projekat je veoma značajan jer podržava nastojanja Vlade Srbije da se reši problem interno raseljenih lica na teritoriji Republike Srbije, rekla je Milosava Smiljanić kooridinator projekta Danskog saveta za izbeglice, kroz održivi povratak na Kosovo i Metohiju.

Kroz projekat ćemo biti u prilici da obezbedimo transport ljudima koji hoće da se vrate na teritoriju Kosova i Metohije, kao i osnovne povratničke pakete u vidu nameštaja i pokućstva. Ono što je nabitnije, istakla je Milosava Smiljanić, su ekonomski grantovi za njihovo ekonomsko osnaživanje kako bi mogli da započnu svoj biznis.

Održivi povrtak interno raseljenih lica je značajan projekat, prvi ovakve vrste koji grad sprovodi, rekla je Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i podsetila da je u prethodnih nekoliko godina kroz brojne projekte obezbeđeno 170 stanova i kupljeno preko 50 seoskih domaćinstava čime je stambeno zbrinuto 220 porodica interno raseljenih lica.

Ukupna vrednost dosadašnjih projektnih aktivnosti grada Kragujevca iznosi pet miliona evra. Međutim, prvi projekat ovakve vrste koji finansira održivi povrtak na Kosovo je za nas novo iskustvo. Veliko je interesovanje za povratak, a to je pokazala i anketa koja je rađena u Povereništvu sa 361 porodicom. U prilog tome i podatak da je prilikom poslednjeg popisa stanovništva na teritoriji grada evidentirano 12 500 interno raseljenih lica a danas u Kragujevcu živi njih 10 650.

 

Izvor  iKragujevac

Comments

Pročitaj još