Vlada usvaja paket pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji vredan 70 miliona evra

Na današnjoj sednici Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće odobren sveobuhvatni ekonomski paket pomoći srpskim sredinama u pokrajini, pišu beogradski mediji.

“Politika” prenosi da se radi o investicijama većim od 70 miliona evra, koji će biti utrošeni na obnovu Kliničkog centra, puteva, bolnica, škola i drugih ustanova na KiM.
Kako navodi taj list, iz republičkog budžeta 10 miliona evra biće utrošeno za obnovu Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, dok će u Leposaviću za izgradnju fabrike peleta biti izdvojeno 13 miliona evra i još 1,2 miliona evra za Internat Poljoprivredne škole koji će se graditi u Lešku.

U ovom mestu novac će biti utrošen i za uspostavljanje prehrambene proizvodnje u Poljoprivrednoj školi iz sopstvenog stočnog i ratarskog fonda.

Da bi zadržali Srbe u Zubinom Potoku, Vlada Srbije bi prema prvobitnim planovima trebalo da izdvoji novac za pokretanje proizvodnje laminiranog nameštaja u pogonu “Simpa”, kao i za izgradnju pogona za preradu ribe. Takođe, država Srbija će za završetak radova na brani Gazivode izdvojiti još 12 miliona dinara, piše Politika.

Navodi se da će najviše novca, čak 25 miliona evra, biti utrošeno za izgradnju naselja Sunčana dolina.

Sve opštine na KiM u kojima žive Srbi, posle posete predsednika Vučića, nadležnim ministarstvima su poslale projekte koji se odnose na konkretne korake, pre svih na unapređenje infrastrukture u sredinama u kojima žive Srbi.

Reč je, kako navodi list, pre svega o velikim investicijama u oblasti zdravstva i obrazovanja, među kojima je i izgradnja zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i zdravstvenog centra u Gračanici.

“Novosti” pišu da je Vlada Srbije pripremila specijalni ekonomski paket za preporod srpskih sredina na KiM, vredan 4,5 milijardi dinara.

Navodi se da ovaj kapitalni plan zadire u mnoge sfere društva – od infrastrukture, zdravstva, školstva, socijalnog sektora, preduzetništva i sastoji se od niza projekata, sa ciljem da se sačuva i osnaži srpski narod na KiM.

U Zvečanu su planirane investicije za izgradnju objekta televizije “Most” vrednog 104,7 miliona dinara i fabrike olovnih akumulatora RMHT “Trepča” vredne 1,6 milijardi dinara.

Dalje, kako navode “Novosti”, planirano je izgradnja bolnice sa sedištem u Gračanici, ulaganje od 165 miliona dinara za izgradnju hladnjače i 588,2 miliona dinara za gradnju farme pilića.

U Orahovcu je za fabriku alkoholnih pića planirano 197,1 milion dinara.

Obnova proizvodnje “Prve petoletke” u Leposaviću koštaće 23,7 miliona dinara, dok će u istom tom gradu za učenički dom biti izdvojeno 237,1 milion dinara, a za izgradnju puta 400 miliona, prenosi list.

Nabavka opreme i izgradnja hale fabrike otkivaka “Lola Fot”, takođe u Leposaviću, koštaće 96,3 miliona dinara.

Za most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš u Kosovskoj Mitrovici planirano je 66 miliona dinara, a ulična rasveta koštaće 127 miliona dinara, navode “Novosti”.

List piše i da su za Zubin Potok planirane investicije u visini od 160,1 milion dinara za obnovu pogona “Simpo”.

Izvor: Tanjug

Comments