• Početna>
  • Vesti>

Više od šest milijardi dinara za projekte u srpskim sredinama na KiM

Vlada Srbije je usvojila tri zaključka – o potrebi dugoročnijeg pristupa investicionim ulaganjima na KiM sa većinskim srpskim stanovništvom, pripremi izrade nacrta zakona kojim će se urediti pitanje finansijske pomoći i opredeljivanju 300 miliona dinara za početak finansiranja nekih od projekata, rekla je premijerka Ana Brnabić posle sednice Vlade kojoj su prisustvovali Aleksandar Vučić i predstavnici Srba sa KiM.

Ana Brnabić je istakla da ukupno ima 76 projekata vrednosti 6,1 milijardi dinara, što je oko 51 milion evra.

“Mislim da je ovo važan dan. Mislim da je ovo ispisivanje jedne nove stranice naše podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Imamo dva cilja, jedan je da unapredimo sistemsku i institucionalnu podršku i da građanima na KIM poručimo da smo tu za njih, a drugi cilj je da ekonomski osnažimo poziciju Srba sa KiM”, rekla je Brnabić.

Brnabić je govoreći o situaciji na KiM ukazala da je ove godine zabeleženo oko 70 napada na Srbe, da se dogodilo ubistvo Olivera Ivanovića, navodeći da Srbiji nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi tog ubistva.

Kao najnoviji incident, premijerka je navela pokušaj formiranja vojske Kosova i istakla da je to u potpunosti protivno svim dosadašnjim dogovorima, kao i njihovom ustavu, koji su, kaže, sami doneli, ali ga ne poštuju.

Imamo pritiske i da nam preuzmu elektro sisteme, kazala je Brnabić i istakla da je i to još jedan način da se izigraju svi dogovori.

“Mi komuniciramo svakodnevno kako bismo pronašli mirno i održivo rešenje. Zbog svega ovoga što sam navela, mi danas možemo ekonomski da ojačamo Srbe na KiM i tako ih motivišemo da tamo ostanu”, navela je premijerka.

Naglasila je da će se nastaviti sa pomoći Srbima na KiM i istakla da današnjom sednicom nisu poslate poruke sukoba, već poruke mira, stabilnosti i poruke koje su dobre za perspektivu za bolji život na KiM.

Rakić: Pomoć Vlade pokazatelj kako se za KiM treba boriti

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je naveo da će projekti za koje su danas dobili podršku, znatno unaprediti život Srba na Kosovu, i dodao da je ovo još pokazatelj kako se treba boriti za KiM i srpski narod koji tamo živi.

“Dobili smo uveravanja da je ovo tek početak, i siguran sam da će se taj boljitak osetiti već u narednom periodu”, kazao je Rakić.

Dodao je da srpski narod sa KiM nema drugu državu osim Srbije, uz koju će uvek biti.

Jevtić: Dogovoreni projekti su podrška opstanku Srba na KiM

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je rekao da je izuzetno važna poruka sa sednice da Vlada i sve institucije pružaju punu podršku srpskom narodu na Kosovu za sve ono što su njihove životne potrebe.

“Ovi projekti znače podršku životu, opstanku, ali daju i mogućnost povratka svih onih koji su danas nažalost van svojih domova. Svi mi koji živimo na KiM znamo koliko je važno da budemo ekonomski jaki. Onoliko koliko je ekonomski jaka država Srbija, toliko ćemo biti jaki i mi kao narod”, kazao je Jevtić.

Naveo je da su projekti koji su danas dogovoreni rezultat svega onoga što se dešavalo u prethodnom periodu.

Poručio je Albancima na KiM da je jedini način za rešavanje međusobnih nesuglasica i problema zajednička izgradnja svega što treba da podrži život.

“Ovi projekti nisu upereni protiv bilo koga, ovi projekti podržavaju život svakog stanovnika 10 opština na KiM, bez obzira da li su oni Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi”, rekao je Jevtić.

Dodao je da oni žele da nastave da razvijaju svoje sredine i da pruže mogućnost mladima da se obrazuju i zapošljavaju, što je i rezultat svih usvojenih odluka na današnjoj sednici.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome koliko strane doplomate doprinose povratku Srba na KiM, Jevtić je rekao da je podrška međunarodne zajednice u tom smislu samo deklarativna, a da konkretne akcije izostaju, jer se ne sprovode zakoni.

Reuzultat je, dodao je, da je tek 10 odsto povratnika u odnosu na broj raseljenih.

Đurić: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je, povodom odluke Vlade Srbije da odobri sredstva za podsticaj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, da je neophodno da se napusti logika da je ono što je dobro za Srbe loše za Albance i obratno, već da od toga koristi imaju svi, i da niko sa zebnjom ne treba da gleda na razvoj srpskih sredina.

Đurić je, posle sednice Vlade Srbije rekao da su rad i sloga naš odgovor na sve izazove i pritiske, koji će biti sve veći.

“Zato danas sa ponosom mogu da kažem da su zajedničkim radom i delovanjem predsednika Srbije, Vlade i Srba sa KiM ispisani istorijski redovi nove saradnje i novog državnog delovanja na KiM, koje će ispisati i stvoriti novo lice srpskih sredina na KiM i omogućiti da pomoć dođe i do najudaljenijih i najizolovanijih srpskih enklava”, naveo je on.

Ukazao je da je, između ostalog, dogovoreno renoviranje, izgradnja i opremanje kapaciteta u Bolničko kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja novog objekta bolnice u Prištini izmeštena u Gračanici, gde se trenutno rad odvija u barakama bez odgovarajućih uslova, kome gravitira više od 60.000 zdravstvenih osiguranika.

Đurić je naveo dalje da je predviđena izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj MItrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije.

Prema njegovim rečima, planirana su ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta kako u fabriku akumulatora u Trepči, tako i za Kosovsko Pomoravlje izgradnja nove fabrike za preradu krompira, izradu čipsa.

“Fabrikom za čips rešiće se problem ne samo zapošljavanja u fabrici, već i kooperanata koji danas nemaju kome da plasiraju svoje proizvode i omogućiće im da žive i rade na svojoj zemlji”, dodao je Đurić.

Đurić je ukazao da je odobrena i revitalizacija i obnova svih kapaciteta ski centra Brezovica, ali i završetak radova u Banjskoj, gde su završeni bazeni, a do iduće godine biće završen hotelski kompleks.

U Orahovcu, prema njegovim rečima, odobrena je izgradnja nove fabrike alkoholnih proizvoda od grožđa.

Kosovska  Mitrovica, dodao je, dobiće novi fudbalski kompleks, novo dečje obdanište, ali i novi most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš.

Ukazao je da postoje i projekti za Leposavić i Lešak, posebno ističući izgradnju učeničkog doma za poljoprivrednu školu u Lešku, što će dati mogućnost za oko 100 učenika da stiču nova znanja u novim uslovima.

Kada je reč o medijima, preneo je da je vlada odlučila da odobri podršku za izgradnju i dodatno opremanje sistema mreže “Most”, kako bi mediji na srpskom imali bolje uslove za rad.

Đurić je podvukao da ima još najmanje 50 odobrenih projekata.

Đurić je kazao da je njegova poruka imenovanim i izabranim predstavnicima Srba na KiM bila da su dobili priliku koja znači da će i oni i njihove insitucije biti procenjivane prema odnosu listi ovih zadataka koje su danas dobili.

“Kontrola i provera kako radite biće žešća nego ikada. Politički učinak i odgovornost biće zasnovan na ovome kako se postavite. Očekujemo odgovornost, ozbiljnost i efikasnost u sprovođenu projekata. Na nama je da našem narodu omogućimo neuporedivo bolji kvalitet života i uslove za opstanak i ostanak”, rekao je Đurić, dodajući da će sigurno biti otpora ovim projektima.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još