Jevtić: Ne odustajemo od povratka Srba na KiM

U situaciji kada u delovima Kosmeta nema mogućnosti da se Srbi vrate, Sunčana dolina pruža mogućnost da budu na svom Kosmetu, kaže za RTS funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić. Ističe da je pomoć države Srbije južnoj pokrajini konstantna i da se uvećava.

U Beogradu se danas održava zajednička sednica Vlade i predstavnika Srba na kojoj će biti odobren sveobuhvatni paket pomoći i podrške opštinama sa srpskom većinom u pokrajini. Sa predstavnicima Srba u Palati “Srbija” sastaće se predsednik Aleksandar Vučić.

Osim usvajanja investicionog plana za južnu pokrajinu, dana bi trebalo da se usaglase mere podsticaja za one koji bi da ulažu na području Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je prilikom posete Kosovu i Metohiji najavio da će u Kliničko-bolničkom centru u Mitrovici biti uloženo 10 miliona evra.

“Očekujemo da tokom naredne godine počne sprovođenje projekata, ovog i mnogih drugih. Ovo je nastavak pomoći države Srbije koja je konstanta, koja se na ovaj način pojačava, i jasna je poruka da Srbi na KiM neće biti zaboravljeni”, rekao je funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Još jedan projekat o kome će biti reči je Sunčana dolina, u kojoj se grade stanovi za 1.500 povratnika.

“U situaciji kada u delovima KiM nema mogućnosti da se Srbi vrate, Sunčana dolina pruža mogućnost da tamo gde je bezbedno budu na svom Kosmetu. Realizuje se tamo gde je moguće. Projekat je značajan zbog broja povratnika i poruka je da ne odustajemo od povratka”, naveo je funkcioner Srpske liste.

A jedan od uslova za povratak su radna mesta. Svaka treća radno sposobna osoba na KiM, međutim, nema posao.

“Kineski investitor je zainteresovan da otvori fabriku akumulatora na severu KiM, ima i drugih projekata koji će pružiti mogućnost otvaranja novih radnih mesta. To je svakako način da se borimo za opstanak, ali i povratak Srba na KiM”, poručio je Jevtić.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji juče je rekao da je krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Jevtić ističe da kompromis neće biti moguć bez saglasnosti Srbije.

“Bez Srbije, stava države Srbije rešenje nije moguće, jedno su želje pojedinaca, a drugo realna osnova. Jasno je šta Albanci žele, ali politički je jača pozicija države Srbije, postoji puno poštovanje predsednika Vučića. Dijalog i kompromis neće biti mogući bez saglasnosti Srbije”, zaključio je Dalibor Jevtić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još