• Početna>
  • Vesti>

Arsić: Akreditacija studijskih programa donosi perspektivu u svakom smislu

O radu fakulteta, kadrovskim rešenjima, studijskim programima i novim modulima kao i o usavršavanju  eminentne visokoškolske ustanove kao što je Fakultet Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici najbolje svedoče rezultati u vidu medjunarodnih projekata, usavršavanja nastavnika i studenata ali i stručnog osposobljavanja zahvaljujući sve popularnijoj  razmeni studenata.

“Raznolikost studijskih programa koji su zastupljeni na našem fakultetu, omogućuje nam da ostvarujemo i realizujemo projekte iz različitih oblasti. A što se tiče studenata ,mogu da kažem da je prisutna polarizacija,tačnije za neke studijske programe vlada veliko a za neke gotovo nikakvo interesovanje , iako neopravdano  s obzirom da su profili poput rudarskih inženjera veoma traženi  a za takve vlada najmanje interesovanje. To ne nailazi na opravdanost  s obzirom, da su ove grane bazne i imaju osnovu i perspektivu “,kazao je gostujući u emisiji “Mitrovica na dlanu” Radio kosovske Mitrovice dekan Fakulteta Tehničkih nauka dr. Nebojša Arsić.

Pratimo ono sto tržište rada potražuje i prema tome ulažemo u proizvodne profile koji su deficitarni. Trudimo se da maksimalno napredujemo, da se modernizujemo  i otvaramo nove module u okviru postojećih proizvodnih profila.

“Brojni  međunarodni projekti su doprineli usavršavanju i nabavci opreme za praktični rad na fakultet , ali jedan od njih nam je omogućio da mukotrpnim radom dođemo do televizijskog studija jer smo akreditovali novi master studijski program iz multimedijalnih komunikacija i to nam je donelo napredak u svakom smislu jer oprema koju posedujemo na daleko je jedinstvena u oblasti  televizijske režije  i snimanja.Imali smo uslove za tako nešto i to smo iskoristili”, rekao je dekan Fakulteta Tehničkih nauka  u Kosovskoj Mitrovici  dr. Nebojča Arsić.

Ono čime se ponosimo jesu konkursi koje svake godine raspisujemo za studentsku razmenu,čime se ponosimo .Prvih godina je postojala skepsa među studentima zbog nesigurnosti ali iz godine u godinu se situacija menja i sada studenti radije odlaze i stiču samopouzdanje.Jedini problem u tom smislu o kojem se svakodnevno govori i na nivou ministarstava i države jeste problem viza , zbog čega je veliki broj studenata diskriminisan,jer je procedura dobijanja viza za odlazak u inostranstvo mukotrpan posao i za studente ali i za profesore koji moraju da putuju zbog prirode posla.Obraćali smo se i OEBS-u i Međunarodnoj  zajednici koja pokazuje razumevanje za naš problem ali se i dalje ne rešava.To jeste i političko pitanje ,ali mi ne možemo da napredujemo ako nismo objavili jedan broj radova u međunarodnim časopisima i slično a sve to treba da se reši konačno i o tome se govori”,dodaje Arsić.

Ono za šta će se zalagati u buduće jeste da održi nivo ove visokoškolske ustanove i očuva nastavni plan i program Republike Srbije, kao jedini po kome će raditi Fakultet Tehničkih nauka u budućnosti .

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još