Vučić: Srbija spremna za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna za nastavak dijaloga čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija.

“Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija nepovoljnih, pre svega, za Srbe na Kosovu”, rekao je Vučić na sastanku sa predsedavajućim Delegaciji Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Eduardom Kukanom.

Vučić je obavestio Kukana o razlozima za prekid dijaloga sa Prištinom, naglasivši da nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz predsedništva Srbije, prenosi Beta.

Kako je navedeno, predsednik Srbije je izrazio zabrinutost namerama Prištine da formiraju vojsku Kosova i naglasio da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu.

Vučić je sa Kukanom govorio i o EU i istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i da je celom regionu mesto u Evropskoj uniji, što bi doprinelo bržem ekonomskom razvoju zemalja Zapadnog Balkana.

Predsedavajući Delegaciji Eduard Kukan je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije, istakavši da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što Evropska unija pozdravlja. On je naglasio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Predsednik Vučić prisustvovaće sednici Vlade Republike Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u utorak, 30. oktobra, u Palati Srbija.

 

 

Izvor: RTV Puls / RSE

Comments

Pročitaj još