Puškov: Rusija se ne protivi korekciji granica

Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da ne vidi ni najmanji razlog zašto bi se Rusija protivila korekciji granica kao rešenju za kosovsko pitanje, ističući da Moskva podržava ono što Srbija misli da je za nju ispravno.

“Postoji davno izneta ruska pozicija, koja se nije promenila, da podržavamo ono što Srbija smatra ispravnim za sebe”, rekao je u Puškov u intervjuu za današnju “Politiku”.

Puškov, senator i predsednik Komisije za informacionu politiku i saradnju s medijima Gornjeg doma ruskog parlamenta, naglasio je da nikad nije čuo da je Moskva protiv rešenja koji predlaže srpska vlast.

“Ako se Srbija dogovori o korekciji, ne vidim ni najmanji razlog zašto bi Rusija tome bila opozicija. Tokom razgovora naših predsednika, šefova diplomatija, mogu da se pojave različite varijante, ali ne znači da je Rusija protiv srpskog plana. Ponavljam, nikad nisam čuo ni od jednog ruskog zvaničnika da je protiv plana o razgraničenju. Drugo je pitanje koliko je on ostvariv”, rekao je Puškov.

Upitan zašto bi mogao da ne bude ostvariv, on kaže da postoje delovi gde žive Srbi, a koji ne mogu da budu “izneti” iz sastava Kosova.

“Drugo, da li bi na korekcije pristali Kosovari i, treće, moramo imati u vidu stavove EU i SAD. Moskva će podržavati srpsku vladu u onim rešenjima koje Srbija smatra mogućim, dostižnim i potrebnim, dakle optimalnim. To je realna ruska pozicija”, rekao je Puškov.

Izvor: Politika

Foto: Vestimet

Comments

Pročitaj još