B.Jakšić: Besplatni pregledi – u preventivi je lek

U preko 100 zdravstvenih ustanova u zemlji ,danas se nastavlja akcija besplatnih preventivnih pregleda  koju sprovodi Ministarstvo zdravlja Vlade Repulike Srbije. I u KBC u Kosovskoj Mitrovici građani su mogli bez uputa i knjižica da obave ultrazvučne preglede abdomena,mamografiju i provere trigliceride i holesterol u krvi.

Građani dolaze u velikom broji na preglede svesni  činjenice da je preventiva najefikasniji način zdravstvene zaštite. Kažu da im mnogo znači to što se pregledi organizuju nedeljom, i što ne treba uput i zdravstvena knjižica.

U KBC –u  u Kosvskoj Mitrovici  lekari su zadovoljni. Iz meseca u mesec sve je više onih koji dolaze da prekontrolišu svoje zdravlje.

Radiolog doktor Bojan Jakšić  kaže da je u prepodnevnim satima urađeno 33 pregleda abdomena i 15 ultrazvučnih pregleda dojki gde je indikovano pet mamografskih pregleda .

“U preventivi je uvek lek , treba se lekaru javiti na vreme i obaviti pregled”, kaže Jakšić i dodaje da je akcija  sveobuhvatna  i ispravna.

Svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine biće deo kampanje “rak je izlečiv”.

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."