• Početna>
  • Vesti>

Pasjane: Više od 500 vernika na liturgiji za praznik Svete mučenice Bosiljke

Svetu arhijersku liturgiju na dan prvog obeležavanja Svete mučenice Bosiljke, danas su u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu kraj Gnjilana, pred više od pet stotina vernika, služili episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i buenos-aireski Kiril sa sveštenstvom i monaštvom.

“Mučeničkim činom djeva Bosiljka pokazala je da samo postradali kao što je Hristos mogu da budu proglašeni svetima, istakao je u besedi episkop buenos-aireski u Argentini, Kiril.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije podsetio je u besedi da je Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju u maju ove godine, odlučio da u diptih svetih unese tri nova prepodobna mučenika: Grigorija Pećkog i Vasilija Pekara iz Peći i Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana.

“Sveta mučenica Bosiljka proslavlja se u celoj crkvi vaseljenskoj”, istakao je episkop Teodisije.

Pasjanci su veoma ponosni, jer je Sveta mučenica Bosiljka iz njihovog sela. Među okupljenim vernicima bio je praunuk svetiteljkin Petar Rajčić, koji kaže da su on i porodica presrećni.

Kulturno-umetnički program izveli su članovi društava “Pasjanka” u Pasjanu i “Kriva Reka” u Berovjcu.

Dan uoči obeležavanja Svete mučenice Bosiljke, u Pasjanu je održano večernje bdenije, a zatim i duhovna tribina na kojoj su o sveteljki, ali i savremenom dobu i pojavi novih svetitelja na Kosovu i Metohiji, govorili episkop raško-prizrenski Teodosije, igumanija manastira Gračanica mati Stefanida, arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, veroučitelj otac Jovan Cvetković i istoričar Aleksandar Gudžić.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još