Saradnik Angele Merkel: Prvo priznajte Kosovo, pa onda u EU

KOSOVO je faktički teritorijalno nezavisno i Srbija treba de jure da prizna “suverenu državu Republiku Kosovo”, jer u suprotnom neće ući u EU – poručio je u sredu u Beogradu Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga i CDU kancelarke Angele Merkel.

Nemački parlamentarac, koji se nalazi u poseti Beogradu, istakao je da je važno da svako razume da je od samog početka dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizacije odnosa, ili dijaloga uopšte, bez defakto priznavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosova.

On je rekao da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice i da su takve ideje loše i opasne:

– Uopšte ne razmišljamo o pružanju podrške takvim idejama. Pozicija nemačke kancelarke se neće promeniti, i to je ono ključno što želim da prenesem kao poruku Berlina.

On podseća da je Merkelova bila jedini šef države u EU koja je jasno rekla da od te ideje mora da se odustane, jer je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i za RS ili Ukrajinu i slučaj Krima. Kao predlog, pominje model “dve Nemačke”:

– Nema novih uslova niti crvene linije koje postavljamo. Svi treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i šta je postignuto do sada. Niko ne sme da živi u iluziji da će postići mirno rešenje crtajući nove granice zasnovane na etničkom principu.

On je dodao da ne veruje u opciju zamrznutog konflikta i da Srbija ne treba da se plaši zbog stvaranja vojske Kosova.

 

Izvor Večernje Novosti

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."