• Početna>
  • Vesti>

Saradnik Angele Merkel: Prvo priznajte Kosovo, pa onda u EU

Kosovo je faktički teritorijalno nezavisno i Srbija treba de jure da prizna “suverenu državu Republiku Kosovo”, jer u suprotnom neće ući u EU – poručio je Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga.

KOSOVO je faktički teritorijalno nezavisno i Srbija treba de jure da prizna “suverenu državu Republiku Kosovo”, jer u suprotnom neće ući u EU – poručio je u sredu u Beogradu Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga i CDU kancelarke Angele Merkel.

Nemački parlamentarac, koji se nalazi u poseti Beogradu, istakao je da je važno da svako razume da je od samog početka dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizacije odnosa, ili dijaloga uopšte, bez defakto priznavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosova.

On je rekao da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice i da su takve ideje loše i opasne:

– Uopšte ne razmišljamo o pružanju podrške takvim idejama. Pozicija nemačke kancelarke se neće promeniti, i to je ono ključno što želim da prenesem kao poruku Berlina.

 

On podseća da je Merkelova bila jedini šef države u EU koja je jasno rekla da od te ideje mora da se odustane, jer je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i za RS ili Ukrajinu i slučaj Krima. Kao predlog, pominje model “dve Nemačke”:

– Nema novih uslova niti crvene linije koje postavljamo. Svi treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom i šta je postignuto do sada. Niko ne sme da živi u iluziji da će postići mirno rešenje crtajući nove granice zasnovane na etničkom principu.

On je dodao da ne veruje u opciju zamrznutog konflikta i da Srbija ne treba da se plaši zbog stvaranja vojske Kosova.

 

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još