“SAD neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum o Kosovu”

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da u procesu dijaloga Kosova i Srbije nema crvenih linija.

On je dodao da SAD neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum koji mogu da postignu dve strane, a nije isključio mogućnost razmene teritorija ili korigovanja granica kao moguću opciju.

U intervjuu za Koha ditore visoki američki diplomata rekao je da u proces treba da budu uključeni parlamenti dve zemlje i da i posle sporazuma Kosovo treba da ostane multietničko.

On je naveo da sporazum treba da bude višedimenzionalan, da sadrži od političkih i bezbednosnih komponenti do ekonomskih, kulturnih i imovinskih pitanja.

Palmer ističe da SAD ostaju opredeljene u odnosu na državnost Kosova i da pitanje statusa nije tema diskusija sa Srbijom.

On je istakao da neće biti dovoljno da sporazum postignu dvojica predsednika da on bude primenjiv i da parlamenti dve zemlje trebaju u to da budu uključeni.

Govoreći o procesu transformacije Bezbednosnih snaga Kosova, Palmer je rekao da je o tome postojao dogovor Kosova i SAD.

Izvor Beta

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."