• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje stogodišnjice od završetka I Svetskog rata: Država je tu da bismo je čuvali

Gradski muzej Kosovska Mitrovica obeležio je danas prigodnom svečanošću u Mitrovačkom dvoru sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

Na početku programa prisutnima se obratio predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je rekao da je tada jasna poruka svih hrabrih ljudi bila sloboda.

“To jeste skupa reč ali svaki slobodarski narod teži ka pravim vrednostima a to su jednakost, mir i sloga. Naša je dužnost i obaveza da pamtimo i sećamo svih onih koji su se borili i nama omogućili da bitišemo ne samo na Kosovu i Metohiji već na teritoriji čitave Srbije” rekao je Spirić i dodao da ne smemo dozvoliti da buduće generacije okuse rat .

“Zato ne smemo nasedati na provokacije niti na bilo šta što ugrožava mir. Ono što je za Kosovsku Mitrovicu izuzetno važno i što nas ohrabruje, jeste da su sve ustanove, ne samo kulture, već gotovo sve institucije države Srbije funkcionalne, da daju maksimumu svom radu i da se primenjuju zakoni države Srbije  i tako će biti i ubuduće. Država je ovde, da bismo je i mi čuvali, a nastojaćemo da ulažemo mnogo više u cilju stvaranja boljih uslova za prosperitet naše omladine jer su oni naša budućnost,  uz sećanje na sve one koji su dali svoje živote za nas” poručio je Spirić.

U ime organizatora, prisutne je pozdravila direktorka Gradskog muzeja Kosovske Mitrovice Biljana Milentijević rekavši da nas istorija višestruko obavezuje.

“Istorija nas obavezuje da ova strahovita stradanja našeg naroda ne prepustimo zaboravu, već da se osvestimo i pokrenemo obnovu opštih vrednosti  kao što su ljubav, čast i negovanje kulture sećanja. Istorija nas poziva i da preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka” rekla je Milentijević.

U programu koji je usledio učestvovali su glumica Marija Knežević, uz muzičku pratnju profesora Vladimira Koha, violiniste sa Fakulteta umetnosti, istoričar Jovan Aleksić, učenici Gimnazije i hor OŠ “Sveti Sava”.

Istovremeno danas je otvorena izložba fotografija dokumenata o stradanju Srba tokom Prvog svetskog rata koju će građani u narednim danima moći da pogledaju u Gradskom muzeju u ulici Lole Ribara.

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još